muziekbus
Dit artikel is 26-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luigi Russolo

Italiaans componist, futuristisch schilder en muziekinstrumentenbouwer, geboren Portogruaro 30 april 1855, gestorven Cerro di Laveno, Varese 4 februari 1947
Music, 1911

biografie
Luigi Russolo's vader is organist aan de lokale kathedraal en directeur van de Scola Cantorum van Latisana. Zijn broers zijn eveneens musici. Hij studeert eerst muziek. Russolo verhuist in 1901 naar Milaan, waar hij aan de Brera Academie studeert en deelneemt aan de restauratie van Leonardo da Vinci's Laatste Avondmaal in Santa Maria delle Grazie.

In 1909 wordt Russolo door Bonzagni en Romani aangemoedigd om te gaan schilderen. Ook sluit hij vriendschap met Boccioni. In 1910 richt Russolo samen met Balla, Boccioni, Carrà en Severini de futuristische beweging op. In de periode 1910-13 neemt hij deel aan futuristische tentoonstellingen en ondertekent hij de manifesten over schilderkunst van de groep.

Op 11 maart 1913 publiceert Russolo het Manifest van de lawaaikunst (L'arte dei rumori). Hierin introduceert hij de term bruïtisme. Hij stopt met schilderen ten gunste van de muziek.Intonarumori

Russolo wordt gezien als de eerste theoreticus van electronische muziek. Hij bedenkt en bouwt muziekinstrumenten. Samen met zijn assistent Ugo Piatti construeert hij de Intonarumori (Lawaaimachine), een elektrisch aangedreven muziekinstrument om lawaai te produceren.

In 1917 raakt Russolo gewond in de Eerste Wereldoorlog en in 1918 verhuist hij naar Parijs.

In 1941 hervat hij de schilderkunst en schildert in de modernistische stijl.

Geen enkele van Russolo's originele Intonarumori heeft de Tweede Wereldoorlog overleeft.

Zijn broer Antonio Russolo componeerde ook futuristische muziek.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.