muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luigi Dallapiccola

geb. Pisino, 3-2-1904, gest. Florence, 19-2-1975
Italiaans componist

Luigi Dallapiccola voltooide zijn studie klassieke letteren en ging vervolgens in 1922 piano bij E. Consolo en compositie bij V. Frazzi aan het 'Conservatorio di Musica L.Cherubini' in Florence studeren. Later kreeg hij hier zelf een professoraat voor piano, een ambt dat hij van 1934 tot 1967 bekleedde. Hij maakte bovendien samen met de vioolvirtuoos Sandro Materassi talrijke concertreizen en was ook als leraar compositie werkzaam in de V.S., o.a. in 1951 in Tanglewood en van 1956-1957 aan Queens College in New York.

Dallapiccola was de belangrijkste Italiaanse componist die de dodecafonische techniek toepaste, welke hij in een persoonlijke stijl verwerkte. Hierover vertelt de componist zelf: "Pas in 1936 begon ik serieuze belangstelling te krijgen voor het twaalftoonsysteem, dus juist in de jaren toen dit eigenlijk al voorbij was, niet alleen in Italië maar in de hele wereld. Aldus ging ik mijn eigen weg. Wat mij het meest bij het twaalftoonsysteem aantrok was het melodische aspect. We weten hoe verschillend de voorstelling van melodie door de eeuwen heen was. Een bewijs daarvoor is het feit dat elke muzikale vernieuwer door zijn tijdgenoten in de eerste plaats gebrek aan melodie werd verweten."
Inderdaad lukte het de componist, de techniek van Schönberg en Berg met Italiaanse zangerige melodiek te combineren. Zijn muziek is zeer zuiver en stilistisch zeer verantwoord, zonder dat deze rigoreuze instelling echter ten koste van een natuurlijke muzikaliteit gaat.

Dallapiccola's talent komt vooral tot uitdrukking in zijn dramatische oeuvre en in zijn koorwerken, hij schreef echter ook 4 opera's, een ballet, een „Kleine Nachtmusik", een celloconcert en een „Kleines Konzert" voor piano en kamerorkest. Zijn politieke bewustzijn was sterk ontwikkeld en hij nam in de dertiger en veertiger jaren een openlijk kritische houding aan tegenover het regime van Mussolini. Hij was ook beroemd als pianist en spreker.

Werken: o.a. piano: Quaderno di Anna Liberia; kamermuziek: Ciaccona; Intermezzo e Adagio voor violoncellosolo (1945); Due studi, voor viool en piano (1946-47); Inni voor 3 piano's (1935); Quaderno musicale di Annalibera voor piano (1952) piano; orkest: Partita (1930-32); Piccolo Concerto per Muriel Couvreux, voor piano en kamerorkest (1939-41); Tartiana, voor viool en orkest (1951); Variazoni voor orkest; koor en orkest: Canti di Liberazione; Canti di prigionia (1938-41); liederen voor zangstem en piano; Laudi voor zangstem en kamerorkest (1936-39); Tre poeme voor zangstem en orkest; Liriche greche, voor sopraan en orkest (1932-45); A Matilde, voor zangstem en orkest; opera: Volo di notte (St. Exupéry, 1940); Il prigioniero (Villiiers, de l'Isle Adam en Ch. de Coster, 1950); ballet: Marsia (a. Miloss, 1948)en Geschrift: Appunti, incontri, meditazioni (1970).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.