muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luigi Cherubini

Maria Luigi Zenobio Carlo Salvatore Cherubini geb. Florence, 8-9-1760 - gest. Parijs, 15-3-1842. Italiaans componist.

Cherubini kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader. Hij wijdde zich al op heel jonge leeftijd aan compositie en volgde strenge contrapuntlessen bij Sarti (1729-1802) in Bologna en Milaan van wie hij de volledige beheersing van de polyfone (Palestrina-) stijl erfde.

Had de door Beethoven en Haydn zeer gewaardeerde Cherubini zich tot 1779 uitsluitend bezig gehouden met het componeren van kerkmuziek, in 1780 schreef hij zijn eerste opera en vanaf dat moment componeerde hij voornamelijk Italiaanse en Franse opera's, waarvan Lodoïska (1791), Medée (1797), Les deux journées (1800, in Duitsland bekend als Der Wasserträger ) en Anacréon (1803) het meest bekend werden.

In 1784 nam hij in Londen de functie van koninklijk hofcomponist aan. In 1787 vestigde hij zich definitief in Parijs en voerde daar talrijke opera's op.

Van 1805 tot 1808 voerde hij enkele opdrachten voor de Weense opera uit. Vanaf 1808 componeerde hij voornamelijk kerkmuziek en instrumentale werken.

In 1814 trok hij zich uit het openbare muziekleven terug.

In 1815 werd hij compositieleraar aan het conservatorium van Parijs en vervolgens was hij van 1821 tot 1842 directeur van dit conservatorium.

Met zijn Franse opera's sloot Cherubini zich bij de richting van Gluck aan. Van bijzondere waarde door de gevoelszuiverheid en de voor zijn tijd opvallende beheersing van het contrapunt is Cherubinis kerkmuziek.

Werken: o.a. 6 pianosonates, 6 kwartetten, 1 symfonie, 1 oratorium, 26 missen, 2 requiems, 38 motetten, vele aria's en duetten, 15 Italiaanse en 14 Franse opera's, 1 ballet en vele gelegenheidswerken; geschrift: Cours de contrepoint et de fugue, Dit leerboek, dat later in het Duits Engels en Italiaans werd vertaald, bracht hem ook als theoreticus grote bekendheid.

Tegen het einde der 18de eeuw bloedde Italië leeg aan talenten, die elders een onderkomen zochten en vonden. De grootste dezer emigranten was wel Luigi Cherubini, een ongewoon streng meester, in zijn ernst aan Beethoven verwant, en door deze zeer bewonderd en vereerd. Zijn grootste kracht lag in de kerkmuziek, die strenger en waardiger is dan er sedert Bach geschreven was en die in stijl Palestrina met moderne middelen in herinnering roept. Ook met Franse opéras-comiques, die echter allesbehalve komisch waren en tot het genre revolutie- of reddingsopera behoorden, won hij, vooral ook door zijn ethische houding, de liefde van Beethoven.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.