muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luigi Boccherini

Luigi Boccherini geb. 19-2-1743 te Lucca, - gest. 28-5-1805 te Madrid
Italiaans componist

Boccherini kreeg zijn eerste muziekondeonderricht van zijn vader, die zanger en contrabassist was en verder van Domenico Vannucci. Hij trad al op 13-jarige leeftijd als solocellist op.

Van 1757-61 verbleef hij in Rome om zijn talent verder te ontwikkelen. Na zijn terugkeer maakte hij met de violist Manfredi uitgebreide concertreizen naar Noord-Italië, Wenen, Duitsland en Parijs.

In 1767 kwamen ze samen in Parijs., waar de uitgevers Venier en La Chevardière Boccherini's eerste trio's en kwartetten uitgaven.

In 1769 gingen zij samen naar Madrid waar Bocherini veel in hofkringen werkte. Hij componeerde voornamelijk voor Friedrich Wilhelm II van Pruisen, die hem tot hofcomponist benoemde, ondanks dat hij in Spanje bleef wonen.

De laatste jaren van Bocherini's leven leed hij veel gebrek en stierf in grote armoede. In 1929 werd zijn gebeente naar Lucca overgebracht en bijgezet in de kerk San Francesco.

Doordat Bocherini geen andere muziek kende dan zijn eigen, had hij een geheel eigen stijl in zijn tijd. Onafhankelijk van Haydn ontwikkelde Bocherini het strijkkwartet en werd hij de schepper van het strijkkwintet. Mozart heeft veel van hem geleerd.

Zijn thema's zijn eenvoudig zagrijk en lieflijk, zijn melodieën zijn galant en vol vuur en zijn dynamiek is dikwijls origineel. In de Romantiek werd zijn werk niet gewaardeerd, later wel weer.

Werken: 91 strijkkwartetten; 21 sonates voor viool en piano; 48 trio's voor violen en cello; 18 kwintetten voor fluit of hobo, violen en cello; 12 pianokwintetten; 110 strijkkwintetten; 16 sextetten; 2 octetten; 20 symfonieën; 10 celloconcerten; Stabat Mater met strijkorkestbegeleiding.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.