muziekbus
Dit artikel is 09-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ludwig Senfl

Zwitsers-Duits componist, geboren Zürich of Basel ca 1486, gestorven München 1542/1543

ook: Senfli, Sänfli, Sennfl, Sempffel, Senflius of Sennfel, enz.

Hij was de beroemdste leerling van Heinrich Isaac, was muziekdirecteur aan het hof van Maximiliaan I en was een belangrijke figuur in de ontwikkeling van de Franco-Vlaamse polyfone stijl in Duitsland.

biografie
Ludwig Senfl werd in de Kapel van koning Maximiliaan I door diens leider de hofcomponist Heinrich Isaac in de muziek opgeleid. Senfl woonde van 1488 tot 1496 in Zürich, toen hij het lid van het koor van de Hofkapel van Maximiliaan I in Augsburg was. Behalve een kort bezoek in 1504 is Senfl nooit meer in Zwitserland geweest.

Senfl behoorde met korte onderbrekingen en in verschillende posities meer dan 20 jaar tot de koninklijke kapel, die de koning en later de keizer regelmatig op zijn reizen begeleidde, naar bijv. Augsburg, Wenen en Konstanz.

In 1497 volgde hij de Hofkapel naar Wenen en tussen 1500 en 1504 studeerde hij 3 jaar lang in Wenen, de standaardpraktijk voor jongens wiens stem gebroken was als onderdeel van de normale opleiding tot priester. In deze periode studeerde hij bij Isaac en deed dienst als diens kopiist tegen 1509. Men weet dat hij veel van Choralis Constantinus, een enorm werk van de oudere componist kopieerde en wat
hij later voltooide na Isaac's dood.

Na een reis naar Italië ergens tussen 1508 en 1510, keerde Senfl terug naar de Hofkapel. De keizer benoemde hem tot hofcomponist als opvolger van Isaac na diens overlijden in 1517.

In 1518 verliest Senfl een teen tijdens een jachtongeluk, waar hij meer dan een jaar door gehinderd wordt.

Toen de keizer in 1519 stierf had Senfl geen werk meer en zijn omstandigheden verslechterden. Keizer Karel V ontsloeg de meeste musici van Maximiliaan en hij weigerde Senfl zijn jaarlijkse stipendium te betalen, welke hem was belooft als de keizer zou sterven.

Reichstag zu Worms / Rijksdag van Worms
De daaropvolgende jaren maakte hij uitgebreide reizen, vooral op zoek naar werk, maar hij was ook actief als componist. Het is bekend dat hij de Reichstag zu Worms (Rijksdag van Worms) in 1521 bijwoonde.

De Rijksdag van Worms was een bijeenkomst van de Keizerlijke Staten van het Heilige Roomse Rijk dat in 1521 in Worms, een kleine stad aan de rivier de Rijn, in wat nu gelokaliseerd is in Duitsland. De bijeenkomst duurde van 28 januari tot en met 25 mei 1521, met als voorzitter keizer Karel V.

Deze Rijksdag staat het meest bekend om het Wormser Edikt (Edict van Worms), welke tegen Martin Luther gericht was en de effecten van de Protestantse Reformatie.

Wormser Edikt / Edict van Worms
Keizer Karel V vaardigde het Edict van Worms uit op 25 mei 1521 en Luther werd gesommeerd af te zien van zijn denkbeelden of deze opnieuw te bekrachtigen. Toen Luther voor de vergadering verscheen op 16 april trad Johann Eck, een assistent van de Aartsbisschop van Trier op als woordvoerder van de keizer. Het Edict veklaarde Luther tot een heiden en deed het lezen en het bezit van diens geschriften in de ban. Luther werd echter beschermd door keurvorst Frederik III van Saksen, waardoor de rijksban niet nageleefd kon worden en Luther veilig was.

Hoewel Senfl nooit officieel protestant werd, ging zijn sympathie overduidelijk uit naar Luther en werd hij later door de Inquisitie onderzocht, waarop hij vrijwillig zijn priesterschap opgaf. Vanaf 1530 voerde Senfl een intensieve correspondentie met zowel de Lutheraan hertog Albrecht van Pruisen als met Martin Luther zelf.

Uiteindelijk kreeg Ludwig Senfl een post als zanger en Kapellmeister van de hofkapel in München. Een stad met een hoge muzikale standaard en grote behoefte aan nieuwe muziek en welke relatief tolerant was jegens protestantse sympathieën. Hij zou hier de rest van zijn leven blijven. Uit zijn correspondentie met Hertog Albrecht blijkt dat hij tegen 1540 ziek werd en waarschijnlijk in het begin van 1543 stierf.

Senfl bezette een belangrijke positie als componist in de periode van de Reformatie in Duitsland.

Ludwig Senfl componeerde missen, motetten, magnificats, hymnen, sequensen, antieke oden en talrijke Duitse liederen. Sommige hiervan werden door hemzelf uitgegeven of in verzamelingen gedrukt. Na de dood van Isaac voltooide hij diens Choralis Constantinus en verzorgde de uitgave (1550-55).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.