muziekbus
Dit artikel is 01-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luctor Ponse

Nederlands pianist en componist, geboren Genève 11 oktober 1914, overleden 17 februari 1998

website: Luctor Ponse werd geboren in Genève op 11 oktober 1914, als zoon van een Hollandse vader en een Franse moeder. Hij kreeg zijn eerste muzikale opleiding aan het Conservatorium van Valenciennes. In 1930 verwierf hij daar de Prix d'Excellence voor theorie en solfège en in 1932 dezelfde prijs voor piano.

In 1933 vertrok Ponse naar Genève, waar hij zijn opleiding voortzette. Hij besloot zijn opleiding bij Johny Aubert met de Prix de Virtuosité voor piano.

In 1936 vestigde Ponse zich in Amsterdam als pianist en maakte hij vele concertreizen in binnen- en buitenland. Hij introduceerde als eerste de muziek van Bartók in Nederland.

Van 1964 tot 1966 volgde Ponse de cursus voor elektronische muziek bij Gottfried Michael Koenig in Bilthoven.

Naast zijn positie van hoofdleraar piano aan verschillende conservatoria was hij medewerker op het Instituut voor Sonologie aan de Rijksuniversiteit van Utrecht (vanaf 1965). Aan het Conservatorium in Groningen, waar hij van 1965-1979 hoofdleraar piano was, stichtte hij een studio voor elektronische muziek.

Ponse begon al vroeg met componeren (o.a. veel balletmuziek) en was een fervent aanhanger van het twaalftoonsysteem. Sinds 1966 schreef hij ook elektronische en instrumentaal-elektronische composities zoals Concert voor piano, orkest en geluidsband (1980) dat in 1989 in première ging tijdens de Nederlandse Muziekdagen.

"Sinds 1949 heb ik muziek volgens het twaalftoonsysteem geschreven, met dien verstande dat ik mij géén beperkingen oplegde (b.v. gelijkenis aan tonaliteit). De 12 toonreeks moet mij zowel in de melodische lijn als in de harmonische combinaties bevredigen, en wordt dan consequent doorgevoerd."

In 1936 ontving Ponse voor zijn eerste compositie Fantaisie, de 'Henry le Boeuf' prijs te Brussel. Daarna behaalde hij nog verschillende prijzen, o.a. op het Concours Reine Elisabeth 1953 met de Symfonie op. 18 en in 1965 met het Concert voor viool en orkest nr. 2. In 1995 kreeg hij met Triptyque III voor harmonieorkest de derde prijs tijdens de eerste Internationale Compositiewedstrijd van het Wereld Muziek Concours Kerkrade.

Bron: www.donemus.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.