muziekbus
Dit artikel is 03 06 2016 12:03 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lucien Goethals

Lucien Goethals geb. Gent 26-6-1931
Belgisch componist

Lucien Goethals werd geboren op 26 juni 1931 in Gent. Zijn voornaamste vormingsjaren bracht hij door in Buenos Aires in Argentinië (1933-1946), waar hij op negenjarige leeftijd zijn muziekstudies begon en les volgde aan het Dima-conservatorium van Buenos Aires.

Terug in België, zette hij zijn studies voort aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent tot 1956. Hier behaalde hij eerste prijzen orgel, muziekgeschiedenis, contrapunt en fuga. Ondanks het conservatieve klimaat van het Vlaamse muzieklandschap, ging Goethals' muzikale interesse in toenemende mate uit naar de nieuwe internationale ontwikkelingen (serialisme, elektronische muziek, aleatoriek). Deze interesse werd nog gestimuleerd door Norbert Rosseau, die hem inwijdde in de dodecafonische technieken en de mogelijkheden van het serialisme. Toch was Goethals grotendeels autodidact in zijn evolutie naar en doordenken van het integraal serialisme.

Als componist en BRT-producer was hij, net als Louis de Meester, sinds de oprichting in 1963 verbonden aan het IPEM (Instituut voor Psychoakoestika en Elektronische Muziek van de Rijksuniversiteit te Gent). Hier gaat hij zich verder verdiepen in de studie van elektronische muziek en vernieuwende muzikale technieken, domeinen die hij ook vandaag nog op de voet volgt. Lucien Goethals ontwikkelde zo een eigen muzikale taal waarin elektronica en akoestische instrumenten op gelijke voet staan en in dialoog treden met elkaar en met visuele elementen. Zijn compositietechniek wordt gekenmerkt door een sterk lineair denken, waarin verschillende lagen gecombineerd worden binnen een vrije toepassing van seriële technieken. Hij bleef er werkzaam tot 1987.

De jarenlange inzet voor het IPEM verklaart het ruime aandeel elektro-akoestische composities in zijn oeuvre. Samen met andere jonge componisten en musicologen, maakte hij deel uit van de werkgroep SPECTRA (1963-67).

Goethals' nauwe betrokkenheid met de muzikale avantgarde van de jaren '60 blijkt verder uit zijn deelname aan cursussen te Darmstadt en te Bilthoven. Naast studies bij Gottfied Michael Koenig bekwaamde hij zich in Utrecht (Instituut voor Sonologie) tevens in het gebruik van de computer als compositorisch medium.

Vanaf 1971 doceerde hij muziekanalyse aan het Conservatorium van Gent. Onder zijn leerlingen bevinden zich componisten als Filip Rathé, Petra Vermote en Frank Nuyts.

In de jaren zeventig doken in Goethals' partituren ook tonale elementen en citaten op, als verwijzingen naar het verleden (bijv. Tres paisajes sonores voor zeven instrumenten, 1973).
Hij componeerde ook filmmuziek en werken waarin vocale en theatrale elementen zijn geïntegreerd. Uit Isjtar voor drie reciterende zangstemmen en piano (1999) blijkt een nieuwe belangstelling voor de uitdrukkingsmogelijkheden van de menselijke stem.

In 1996 werd de Stichting Lucien Goethals opgericht. Deze stichting concentreert zich zowel op de verspreiding van de muziek van Goethals en generatiegenoten, als op het promoten van hedendaagse muziek in het algemeen. Goethals werd bekroond met verschillende prijzen, zoals de ANV-Visser Neerlandiaprijs (1999).

Bronnen: www.cebedem.be; www.slg.be; www.klassiekemuziekgids.net

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.