muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luciano PavarottiJames Brown & Pavarotti

Italiaans tenor, geboren 12-10-1935 in Modena, overleden 6 september 2007 MOdena.

Pavarotti werkte eerst twee jaar als leraar aan de Scuola della Magistrale, voordat hij voor een carrière als zanger koos. In 1956 nam hij in zijn geboortestad lessen bij Arrigo Pola en twee jaar later bij Ettore Campogalliani in Mantova. Zijn debuut maakte de tenor in 1961 in Reggio Emilia, waar hij met de rol van Rodolfo uit "La Bohème" van Giacomo Puccini een zangconcours won. In 1962 begon hij zijn veroveringstocht op de internationale operna-podia in London in de Covent Garden, in de jaren daarna kreeg hij engagements bij de Metropolitan Opera, bij de Scala alsmede bij de staatsopera's van Berlijn, Hamburg en Wenen. Nadat zijn sterkste prestaties eerst in het lyrische genre lagen, ontwikkelde hij zich later steeds meer tot een heldentenor. Vooral zijn samenwerking met de grootste zangeressen van die tijd (in 1971 met Montserrat Caballé, in 1974 met Ileana Cotrubas, in 1976 met Kiri Te Kanawa en met Mirella Freni, over langere tijd) maakte hem tot een van de meest gewilde opera-tenoren van de tegenwoordige tijd.

De laatste jaren is hij nauwelijks meer op opera-podia te vinden; begeleid door een wereldwijde, gigantische reclamecampagne treedt hij samen met José Carreras en Placido Domingo als "De 3 tenoren" onder andere in begeleidende programma's van grote evenementen (wereldkampioenschap voetbal, Olympische spelen) in stadions en grote arena's op en heeft hij daardoor de graad van zijn bekendheid en zijn rijkdom aanzienlijk vergroot.

De Italiaanse tenor Luciano Pavarotti is donderdagochtend 6 september 2007 vroeg in Modena (Italië) overleden. De gezondheidstoestand van de 71-jarige operazanger was de afgelopen dagen plotseling verslechterd. Pavarotti werd op 25 augustus uit het ziekenhuis van Modena ontslagen na een behandeling van meer dan twee weken. De tenor leed aan kanker. een jaar eerder verwijderden artsen een tumor uit zijn alvleesklier.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.