muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luciano Berio

Luciano Berio Sinfonia per otto voci ed orchestraLuciano Berio geb. 24-10-1925 in Oneglia - gest. 2003 in Rome
Italiaans componist

Luciano Berio was een kind van muzikale ouders. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader die zelf componist was. Berio was van plan pianist te worden maar werd in 1944 opgeroepen voor militaire dienst. In de oorlog raakte hij zwaar verwond aan één van zijn handen. Zijn handicap deed hem besluiten componist te worden.

In 1945 schreef Berio zich in aan het conservatorium van Milaan waar hij les kreeg van G.C. Paribeni, G.F. Ghedini en Luigi Dallapiccola. Tien jaar later (1955) richtte Berio, die met Karlheinz Stockhausen, Hans Werner Henze, Luigi Nono, H. Pousseur en G. Ligeti één van de toonaangevende figuren van de muzikale avant-garde was, samen met B. Maderna in Milaan de Studio voor Elektronische Muziek op waar hij directeur bleef tot 1959.

Gedurende de volgende 12 jaar was Berio actief als muziekdocent in o.a. Tanglewood, San Francisco, Cambridge en aan de Juilliard School of Music in Londen. Daarnaast was Berio ook werkzaam als dirigent.
Vanaf 1975 bekleedde hij de functie van artistiek directeur van het Israëlische Kamerorkest.
In 1982 werd Berio aangesteld als artistiek leider van het Orchestra Regionale Toscana. In de periode van 1974 tot 1980 stond Berio bovendien aan het hoofd van de elektro-akoestische afdeling van het IRCAM, het 'Institut de Recherche et de Coordination Acoustique-Musique' te Parijs.
In het academiejaar 1993-1994 gaf Berio lezingen over poëtiek aan de prestigieuze Harvard University in Cambridge (VS).

Luciano Berio stelt steeds woord en stem centraal in zijn composities. Zo schreef hij verscheidene vocale werken voor zijn echtgenote Cathy Berberian, een uitstekende zangeres. Berio, die vaak inspiratie put uit de spanning tussen verschillende culturen en percepties, beschouwt de stem - of ze nu primitieve geluiden of zangmelodieën produceert - als het medium bij uitstek om uitdrukking te verlenen aan associaties van culturele, emotionele of banale aard, aangezien de stem steeds naar iets buiten zichzelf verwijst. Een geliefd procédé van Berio bestaat in het samenvoegen van tekstfragmenten tot een muzikaal geheel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.