muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luca Francesconi

Luca Francesconi geb. Milaan 1956
Italiaans componist

Francesconi studeerde piano aan het conservatorium van Milaan en compositie bij Azio Corghi in Boston, in Rome studeerde hij bij Karlheinz Stockhausen en in Tanglewood bij Luciano Berio. In 1990 richtte hij een muziekcentrum op voor produktie en onderzoek met nieuwe technieken.

Hij won vele prijzen en onderscheidingen voor zijn werken: Aosta (1983), Gaudeamus (1984), Martin Codax (1985), Guido d'Arezzo (1985), New Music Composers' Competition (1987).

In 1988 won hij de StipendienPreis en in 1990 de Kranichsteiner MusikPreis van de stad Darmstadt. In 1994 werd hij onderscheiden met de Siemens Prijs (München), voor al zijn composities en in datzelfde jaar won hij de Prix Italia met Ballata del rovescio del mondo, een werk voor radio op tekst van Umberto Fiori.

In 1990/91 werd hij door het conservatorium in Rotterdam uitgenodigd als gastleraar compositie; in 1995 was hij huiscomponist van het conservatorium van Straatsburg en ging in datzelfde jaar lesgeven aan IRCAM's Académie d' Eté in Paris.

In '97 en '98 werd hij uitgenodigd als gastcomponist voor het UNM (Young Nordic Music), aan McGill University in Montreal, met het Orchestra Sinfonica Giuseppe Verdi di Milano en voor de San Francisco State University.

Veel belangrijke instituten hebben verhandelingen over zijn muziek op het programma staan: Rotterdamse Kunst Stichting, Venetië Biennale, Middelburg Festival, Nederlands Blazers Ensemble en Antwerpen '93, Ars Musica Bruxelles, Festival Archipel Genève, Festival Musica Strasbourg, Festival Akiyoshidai Japan, Freon Roma, Milano Musica

Luca Francesconi heeft tot nu toe ruim 50 werken voor een verscheidenheid aan ensembles geschreven, van solistisch tot groot orkestraal, waarvan vele opdrachten waren van Belangrijke Europese muziek en radio Instituten. Hierbij zitten 3 strijkkwartetten, twee hobo concerten, veel werken voor solist met ensemble of solist met orkest, zoals Riti Neurali (viool), Les Barricades Mysterieuses (fluit), Islands (piano), Trama (saxofoon/klarinet), A Fuoco (gitaar).
Hij heeft electronische muziek gecomponeerd, vocale muziek, w.o. Etymo voor sopraan, kamerorkest en informatica apparatuur in opdracht van IRCAM, en Sirene/Gespenster, oratorio pagano voor 4 vrouwenkoren, slagwerk, koper en elektronisch in opdracht van en gecoproduceerd door WDR, ASKO, SDR, VARA, IRCAM, AGON; muziek voor blaasinstrumenten, w.o. een kwintet Attesa, een octet Aria, een instrumentale suite naar Monteverdi's Orfeo, een enorm werk voor vijf bands in movimento Mittel.
Andere werken: Suite (1984) een 'polifonie van talen' voor symfonie orkest, jazz kwartet en slagwerkers uit Guinea; 4 werken voor radiotheater voor RAI, Radiotelevisione Italiana; een kamer opera, een opera in twee acten Scene, op tekst van de Milanese dichter Umberto Fiori, de video-opera Striàz (1996) met beelden van Studio Azzurro.

In samenwerking met Fiori schreef hij een nieuwe opera gebaseerd op Coleridge's The Rime of Ancient Mariner, in opdracht van Théâtre de la Monnaie in Brussel in 1999.

Luca Francesconi werkt regelmatig samen met belangrijke internationale uitvoerders en ensembles: Arditti Quartet, Artaud, Chailly, Masson, Ensemble InterContemporain, IRCAM, London Sinfonietta, ASKO Ensemble, Nieuw Ensemble, Ensemble Modern, Ensemble Contrechamps, Nouvel Ensemble Moderne, Xenakis Ensemble, Ensemble Ictus, Nederlands Blazers Ensemble en anderen. Hij werkt ook als dirigent en geeft compositeiles aan het conservatorium van Milaan.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.