muziekbus
Dit artikel is 08-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luc FerrariLuc Ferrari geboren Parijs 5 februari 1929, gestorven Arezzo, Italië 22 augustus 2005
Frans componist

Luc Ferrari is een van de belangrijkste persoonlijkheden in de geschiedenis van de Franse "Musique Concrete." Componist van elektro-akoestische, instrumentale en vocale muziek en is vooral bekend vanwege zijn tapemuziek, waarmee hij geldt als een van de pioniers van de elektronische muziek.

Luc Ferrari studeerde piano bij Alfred Cortot, muziekanalyse bij Olivier Messiaen en compositie bij Arthur Honegger.

In 1954 ging Ferrari naar de VS om Edgar Varèse te ontmoeten, wiens Déserts hij had gehoord op de radio en wat indruk op hem maakte. Het tape gedeelte in Déserts inspireerde Ferrari om ook tapemuziek in zijn composities te gebruiken.

In 1958 was Luc Ferrari mede-oprichter van de "Groupe des Recherche Musicales", samen met Pierre Schaeffer en François-Bernard Mâche. Ook gaf hij les aan instituten over de hele wereld en werkte voor film, theater en radio.

In de vroege zestiger jaren begon Ferrari aan zijn Hétérozygote, een compositie voor magneetband, dat gebruik maakt van omgevingsgeluiden om een verhalende vorm te suggereren. Het gebruik van omgevingsopnamen zou een karakteristiek onderdeel van zijn muzikale taal worden. Dit nieuwe muziekgenre omschreef Ferrari als "anekdotische muziek".

Ferrari's Presque rien No. 1 'Le Lever du jour au bord de la mer' (1970) wordt gezien als een modelwerk hiervan. Hierin gebruikte Ferrari omgevingsgeluidsopnamen van een hele dag aan een Joegoslavisch strand, en monteerde die tot een stuk dat slechts 21 minuten duurt. Het werd gezien als een bevestiging van het idee van John Cage, dat muziek altijd doorgaat om ons heen en als we alleen maar zouden stoppen om ernaar te luisteren, we ons dit zouden realiseren.

Ferrari bleef ook puur instrumentale muziek componeren zowel als zijn tape composities. Hij maakte ook een aantal documentaire films over hedendaagse componisten, waaronder Olivier Messiaen en Karlheinz Stockhausen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.