muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Luc Brewaeys

Belgisch componist, geboren te Mortsel Antwerpen 1959

Zijn muzikale opleiding bestond hoofdzakelijk uit piano- en vioollessen. Daarnaast was hij ook slagwerker in het orkest van Jeugd en Muziek Antwerpen.

Aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel studeerde hij compositie bij André Laporte en verder ook nog piano en directie. Daarnaast volgde hij zomercursussen bij Franco Donatoni (Siena) en bij Brian Ferneyhough (Darmstadt in 1982) en stond hij in persoonlijk contact met Tristan Murail (vanaf 1982) en Iannis Xenakis (Parijs van 1980 tot 1984).

Reeds op jonge leeftijd sleepte hij heel wat prestigieuze internationale compositieprijzen in de wacht. Hij was composer-in-residence van deSingel voor het seizoen 1988-89, gastcomponist in 1989 van de 4de Week van de Hedendaagse Muziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent en van 1991 tot 1992 was hij compositeur-en-résidence van de stad Saint-Nazaire. Sinds 1985 is hij werkzaam als klankregisseur bij de VRT-Radio.

Van 1991 tot 1994 was hij gastdocent voor de analyse van hedendaagse computer- en elektronische muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Van 1998 tot 2000 was hij werkzaam als docent compositie en orkestratie aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent.

In 1996 gaf de Belgische Muziekpers hem twee Prijzen voor de opname van zijn (tot dan toe) volledige symfonisch werk door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen onder leiding van Arturo Tamayo, die de meeste van zijn werken gedirigeerd heeft.

In 1999 ontving hij de Cultuurprijs "Blanlin-Evrart" van de Katholieke Universiteit van Leuven voor zijn volledig oeuvre.

Hij kreeg vele grote opdrachten en componeerde o.a. voor Ictus, de Beethoven Academie, het Ensemble Itinéraire, Lucas Foss, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en de Koninklijke Muntschouwburg. Tijdens het seizoen 2003-2004 was hij composer-in-residence bij BOZAR (Brussel).

Zie de volledige bron op België zowel als in het buitenland, zijn oeuvre omvat o.a. 8 Symfonieën, 2 Strijkkwartetten, Kamermuziek en Solowerken, electro-akoestische (& gemengde) werken alsook een Kameropera "Antigone". Zijn muziek kan het best omschreven worden als "spectraal symfonisch" met (voornamelijk in recentere werken) lyrische accenten.

Luc Brewaeys gebruikt een uitermate gevarieerd instrumentarium, onder meer veel slagwerk, en schuwt het experiment niet. Een aantal van zijn werken kregen een 'knipoog'-titel: het zijn befaamde whisky-merken.

Luc Brewaeys debuteert in februari 2007 met zijn eerste opera. ,,L'uomo dal fiore in bocca'' vertelt het verhaal van twee mannen, van wie er een niet lang meer te leven heeft.

Websites: www.lucbrewaeys.com, nl.wikipedia.org, www.muziekcentrum.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.