muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lounge

Muziekgenre: Benaming voor twee soorten easy listening muziek. Niet zozeer een stijl in de muziek als wel een vorm van uitgaan, waarbij de muziek beleving passief is.

lounge 1
Oorspronkelijk werd met lounge gerefereerd aan muziek gespeeld in de salons van hotel- en casinobars, maar ook kleine cabarets en pianobars. Het is een vorm van popmuziek en origineert uit de muziek van de New Yorkse Tin Pan Alley. Het is bedoeld als achtergrondmuziek, of in ieder geval muziek waarbij te converseren valt. Latere varianten van deze vorm werden denigrerend ook wel muzak of liftmuziek genoemd.

lounge 2 / chill-out
Vanaf het midden van de jaren 1990 wordt met lounge ook wel de elektronische downtempomuziek bedoeld (niet meer dan 90 beats per minute). Chill Out muziek bestaande uit een mix van de genres triphop, acid jazz, nu-jazz, ambient en deep house.

Triphop, in de jaren negentig opgekomen uit jazzdance, muteerde aan het eind van de jaren negentig in lounge. Lounge onderscheidt zich van triphop door een warmer geluid, met over het algemeen een funky of jazzy sfeer. Triphop wordt ook wel headz genoemd, omdat je er lekker met je hoofd op mee kan knikken.

Lounge is rond de milleniumwisseling een heuse hype. Vooral in Frankrijk, zuid-Duitsland, Oostenrijk en Spanje was het erg populair, en groeide het deels uit tot een levensstijl waarbij men het rustig aan deed, en alles zo gemakkelijk mogelijk ging. De invloed van het ouderwetse loungen is nog steeds herkenbaar doordat in loungebars de muziek een volume heeft dat zich zowel leent tot dansen als converseren.

In zekere zin heeft lounge (of chill-out) als uitgaansfenomeen zijn oorsprong in de kortstondige easy tune rage, die begin jaren negentig ontstond als een tegenreactie op de 'kille' housefeesten. De nadruk ligt dan nog op easy listening, filmmuziek en mambo. Het 'camp' element dat deze retrostroming kenmerkt, ontbreekt bij de meer serieuze chill out/lounge, dat een rechtstreeks uitvloeisel is van (sub)stromingen uit de dance van de jaren negentig.

Er zitten in de loungemuziek vaak Oosterse klanken, Aziatisch en Arabisch. Het is niet zelden een combinatie van westerse en oosterse muziek.

Zie ook ambient

Artiesten: Richard Dorfmeister

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lounge_%28muziek%29

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.