muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis NiedermeyerLouis Abraham Niedermeyer geboren Nyon 27 april 1802, gestorven Parijs 13 maart 1861
Frans componist, pianist en muziekpedagoog van Zwitserse afkomst

Louis Niedermeyer studeerde in Wenen piano bij Ignaz Moscheles en compositie bij Emmanuel Aloys Förster. In Rome vervolgde hij zijn studie bij Vincenzo Fioravanti (1819) en in Napels bij Nicola Antonio Zingarelli. In Rome had hij Gioachino Rossini ontmoet met wie hij bevriend raakte en die erop aandrong dat Niedermeyer's opera's uitgevoerd werden. In 1820 werd zijn opera Le Roi par amour uitgevoerd, met enig succes. Daarna vestigde hij zich enige tijd in Genève als pedagoog en componist.

In 1823 vestigde Niedermeyer zich in Parijs, waar hij vier opera's presenteerde, La casa nel bosco (28 mei 1828), Stradella (3 maart 1837), Marie Stuart (6 december 1844) en La Fronde (2 mei 1853), maar zonder echt succes te behalen. Maar het was met zijn melodie op Le Lac van Alphonse de Lamartine, dat Niedermeyer beroemd werd.

Na zijn pogingen een carrière te in opera te verkrijgen, wijdde Niedermeyer zich geheel aan geestelijke en seculiere vocale muziek. In 1853 reorganiseerde en heropende Niedermeyer de kerkmuziekschool bekend onder de naam École Choron, naar Alexandre-Étienne Choron, die in 1834 overleden was. De school werd hernoemd in École Niedermeyer en bereikte al snel wereldfaam. Onder zijn beroemde leerlingen waren Gabriel Fauré, André Messager en Camille Saint-Saëns. Voorts organiseerde Niedermeyer concerten van oude muziek.

Niedermeyer stichtte, samen met avec Joseph d'Ortigue, een krant, 'La Maîtrise' (gepubliceerd van 1857-1861), gewijd aan religieuze muziek en ze publiceerden samen Traité théorique et pratique du plain chant (Parijs, 1876 ; Engelse vertaling van W. Goodrich, New-York, 1905). Kort voor zijn dood schreef hij nog een accompagnement pour orgue des offices de l'église.

Niedermeyer componeerde kerkmuziek, missen, motetten hymnes, préludes en romances (Le Lac, Le Soir, La Mer, L'Automne, etc.), orgelmuziek, liederen en opera's.

website: www.orguefrance.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.