muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis NeefsLudwig (Louis) Neefs (Gierle, 8 augustus 1937 - Lier, 25 december 1980) was een Belgisch zanger en een belangrijk voorvechter van het Vlaamse lied en de Vlaamse kleinkunst.

Neefs studeerde voor technisch tekenaar aan de Technische school in Mechelen toen zijn zangtalent werd ontdekt en hij leerde gitaarspelen. Aan het einde van de jaren 50 werd hij zanger van de groep Sun Spots, waarmee hij een aantal optredens deed, en aan talentenjachten deelnam.

Jacques Kluger en Bobbejaan Schoepen zorgden ervoor dat Neefs onder de aandacht kwam van de platenmaatschappijen, wat liedjes als Anita my love, Ach Margrietje en Ein kleines Kompliment opleverde.

Laat ons een bloem van Neefs werd in Mei 2006 verkozen tot het mooiste Nederlandstalige lied in een programma van de Vlaamse openbare omroep.

Naast zanger was Neefs presentator bij de BRT en was hij samen met Rocco Granata impresario voor diverse artiesten. Hij vertegenwoordigde België tweemaal op het Eurovisiesongfestival, in 1967 in Wenen met Oh oh ik heb zorgen en in 1969 te Madrid met Jennifer Jennings. Beide keren eindigde hij als zevende.

In Vlaanderen was Neefs presentator van televisieprogramma's als Binnen en Buiten en Tienerklanken. Daarnaast was Neefs politiek actief, als gemeenteraadslid in Mechelen.

Hij verleende zijn stem in de Nederlandse versie van de Disney film De Aristokatten.

Neefs en zijn vrouw kwamen op eerste Kerstdag 1980 om het leven bij een verkeersongeval. Het paar had twee zonen: Ludwig en Günther. De laatste werd ook zanger.

Louis Neefs' feeling voor sterke nummers en zijn karakteristieke diepe, warme stem maakten hem tot één van de bekendste Vlaamse zangers ooit.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.