muziekbus
Dit artikel is 07-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis ArmstrongLouis Daniel Armstrong geboren 4-7-1900 in New Orleans, gestorven 6-7-1971 in New York
Amerikaans jazzmuzicus

Louis Armstrong, ook Satchmo genoemd (Eng.: satchelmouth, letterlijk vert. tasjesmond), is de bekendste trompettist in de jazzgeschiedenis.
Hij was een der eersten die de jazz sociaal aanvaardbaar maakte.

De Amerikaan was de grondlegger van een nieuwe stijl: de swing.
Armstrong was niet alleen een begenadigd instrumentalist op de trompet en een gevoelige vertolker van liederen, hij bracht ook de zogenaamde 'scat', een soort geïmproviseerde jazz-zang, tot perfectie.

Armstrong stamde af van arme ouders en groeide op in de volksbuurt Perdido in zijn geboortestad New Orleans. Bunk Johnson onderwees hem de grondbeginselen van de Kornet.

What a Wonderful World - Louis Armstrong

Op oudjaarsdag 1913 schoot hij voor de grap met een revolver in de lucht en werd daarom naar 'Waifs Home' een opvoedingsgesticht gestuurd. Daar kreeg hij les in spelen van het blad en hoe hij zijn instrument het best gebruiken kon, van de bewaker Peter Davis.

Na zijn vrijlating een jaar later pakte hij van alles aan totdat hij werk vond bij het orkest van Kid Ory en twee jaar later bij het orkest van Fate Marable. Van 1918-22 was hij getrouwd met Daisy Parker.

In 1922 werd Armstrong door King Oliver uitgenodigd om naar Chicago te komen en daar als kornettist in diens 'Creole Jazz Band' te komen spelen. Hier ontmoette hij zijn tweede vrouw, de pianiste van Oliver, Lilian Harding. Zij werkten samen in de Dreamland Band van Ollie Powers.

In 1924 werd hij in New York geëngageerd als eerste trompettist door de 'Roseland Balllroom Band' van Fletcher Henderson. In New York maakte hij veel plaatopnamen met het orkest van Fletcher Henderson en met het orkest van Clarence Williams, naast Sidney Bechet als begeleider van veel blueszangeressen, zoals Bessie Smith.

Zijn opnamen vanaf 1925 met de 'Hot Five' en 'Hot Seven' evenals vanaf 1928 met de tweede 'Hot Five' oefenden invloed uit op de jazzwereld. In deze tijd speelt zich de wisseling af van de klassieke New Orleans-stijl naar de modernere jazz: het ensemble begeleidt de solisten.

Nadat de basis voor zijn succes gelegd was, reisde Armstrong in de 30-er en 40-er jaren door de gehele wereld, daarbij waren omvangrijke tournees in Europa en de USA.

De populariteit van de musicus leidde er ook toe, dat hij geëngageerd werd voor radio-uitzendingen en bioscoopfilms.

In 1944 werd Louis Armstrong tot jazz-musicus van het jaar gekozen.

In 1947 richtte hij de All-Stars op, waar onder anderen ook Jack Teagarden, Sidney 'Big Sid' Catlett, Earl Hines, Bob McCracken, Barney Bigard vocaliste Vilma Middleton en Jack Lesberg in meespeelden. De band maakte gedurende de jaren verschillende wisselingen in bandleden door, maar bleef wereldwijd extreem populair.

Armstrongs tournees met de All-Stars in de 50-er en 60-er jaren brachten hem over de hele wereld, Afrika, Azië, Europa en Zuid-Amerika. De achteruitgaande gezondheid van Armstrong was er de oorzaak van dat ze uit elkaar gingen. Armstrong werd bekend als Amerika's ambassadeur.

In 1963 scoorde Armstrong internationaal een enorme hit met zijn versie van Hello Dolly. Deze nummer 1 single stootte zelfs de Beatles uit de top van de hitlijsten.

In 1968 scoorde hij weer een nummer 1 hit het lied What a wonderful world.

Armstrong's gezondheid begon hem steeds meer in de steek te laten en hij werd meerdere malen in het ziekenhuis opgenomen tijdens de laatste 3 jaren van zijn leven, maar hij bleef spelen en opnemen. Op 6 juli 1971 stierf Louis Armstrong in zijn slaap in zijn huis in Queens, New York.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.