muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Louis Andriessen

Louis Andriessen geb. Utrecht 6-6-1939
Nederlands componist

Hij studeerde compositie bij zijn vader, Hendrik Andriessen en later bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Nadat hij de compositieprijs behaald had studeerde hij verder bij Luciano Berio in Milaan (1962-63) en in Berlijn (1964-65).

Sinds 1978 is hij actief als leraar aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Verder doceerde hij o.a. aan The Californian Institute of Arts (Los Angeles) Princeton University.
In 1987 gaf hij lezingen over muziek theorie en compositie aan de Yale University. In 1994 werd hij benoemd tot artistiek leider van het Meltdown Festival in South Bank Centre te Londen. In 1997 was hij voor korte tijd bijzonder hoogleraar kunst en cultuur aan de Katholieke Universiteit Nijmegen voor de Anton van Duinkerken-wisselleerstoel waar hij zijn eigen werken behandelde.
In 2004 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden.

Andriessen ontving de eerste prijs van het Rostrum of Composers en tweemaal de Matthijs-Vermeulenprijs. In 2001 kreeg hij de prijs van het Wereld Muziek Concours Kerkrade voor zijn bijdragen aan de blaasmuziek.

In de Jaren zestig ontstond de Notenkrakersactie, waarbij Jan van Vlijmen, Peter Schat, Louis Andriessen, Reinbert de Leeuw en Mischa Mengelberg, allemaal leerlingen van Kees van Baaren, betrokken waren. Aanleiding hiervoor was de vervreemding van het publiek van het moderne componeren en de onvrede met de gevestigde uitvoeringspraktijk.
Deze stellingname heeft een aantal belangrijke resultaten opgeleverd zoals; de collectieve politieke opera Reconstructie op tekst van Hugo Claus en Harry Mulish (1969); de oprichting van het blaasorkest de Volharding en de Instant Composers Pool, een coƶperatie voor improviserende musici en componisten evenals speciale concertseries waarin ze het contact met het publiek probeerden te herstellen.
In Andriessens composities komt zijn sociale bewogenheid ook tot uiting in zijn keuze van politieke thema's bijv. in zijn werken De Staat ((1976) en Mausoleum (1981).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.