kunstbus
Dit artikel is 01-06-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lorenzo Da PonteItaliaanse dichter en librettist, geboren 10 maart 1749 in Ceneda, gestorven 17 augustus 1838 in New York

Lorenzo Da Ponte leidde een zeer bewogen leven. Oorspronkelijk heette deze telg van een joodse familie Emmanuele Congeliano, voor hij bij de overgang naar het christelijke geloof de naam van de hem dopende bisschop kreeg. Sinds 1769 bezocht hij het priesterseminarium en werd vier jaar later gewijd.

Zijn functie als professor voor eloquentie en muziek in Treviso moest Da Ponte echter na een paar jaar opgeven wegens verspreiding van vrijzinnige ideeën; in 1779 werd hij geheel uit de republiek Venetië verbannen.

In 1783 werd Da Ponte door keizer Josef II tot keizerlijke "Theatraldichter" benoemd. In deze functie schreef hij vele libretto's, waaronder de belangrijkste die voor Mozart waren, Le nozze di Figaro (1786) naar Beaumarchais, Don Giovanni (1787) en Cosí fan tutte (1790). Verder schreef hij libretti voor onder meer Antonio Salieri, Vicente Martín y Soler en anderen.

Na de dood van Josef II viel Da Ponte in Wenen in ongenade en hij verhuisde naar Londen, waar hij acht jaar bleef en librettist aan het King's Theatre was.

Da Ponte vlucht in 1805 voor zijn schuldeisers naar de Verenigde Staten, waar hij een avontuurlijk leven leidde en de laatste 33 jaar van zijn leven doorbracht. Hij was hier korte tijd als poëet verbonden aan het Italiaanse operagezelschap van Manuel Garcia. Hier schreef hij zijn autobiografie in 1823, poëzie en vertalingen en werd doceerde Italiaans aan Columbia College.

De laatste 34 jaren van zijn leven bracht hij door op het Amerikaanse continent. Met zijn tekstboeken voor de opera's van Mozart "Le Nozze di Figaro", "Don Giovanni" en "Cosí fan tutte" is Da Ponte in de muziekgeschiedenis onsterfelijk geworden.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 15.