muziekbus
Dit artikel is 28-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lodovico Viadana

Lodovico Grossi da Viadana, Italiaans componist, geboren Viadana, bij Parma 1560 of 1564 - gestorven Gualtieri, bij Parma 1627 of 1645,

Lodovico Viadana was een leerling van Porta. Hij werkte als kapelmeester aan de Dom te Mantua (tot 1609) en vervolgens in soortgelijke betrekkingen te Fano en Venetië. Ten slotte keerde hij naar Mantua terug.

In 1596 werd Viadana Franciscaner monnik. In oude geschiedenisboeken dicht men Viadana de 'uitvinding' van de basso continuo-praktijk toe. Die eer lijkt te groot en valt aan meer dan één componist ten deel (onder wie Banchieri, Cavalieri, Peri).

Lodovico Grossi da Viadana's bijdrage aan de ontwikkeling van de basso continuo-praktijk is bescheiden: aan zijn werken voegde hij een obligate instrumentale baspartij toe. Hij was een van de eerste componisten van kerkmuziek in concerterende stijl, maar hij schreef nog geen echte monodie.
Bekend is o.a. een werk uit 1602: Cento concerti ecclesiastici a 1, 2, 3, 4 voci con il basso continuo per sonar nell'organo (Honderd een-, twee-, drie- en vierstemmige kerkelijke werken in concerterende stijl, met een op orgel te spelen volgbas).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.