muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Liza LehmannElizabeth Nina Mary Frederika Lehmann geboren Londen 11-7-1862, overleden Pinner (Middlesex) 19-9-1918
Engelse zangeres (sopraan) en componiste

Liza Lehmann was de dochter van de schilder (portretten) Rudolf Lehmann en zijn vrouw Amelia, en groeide op in een thuis waar de befaamde en mondaine persoonlijkheden van Londen vaak te gast waren, waaronder Liszt.

Lehmann en haar zusters werden thuis opgeleid ddor een serie gouvernanten en vooral Liza werd door haar moeder (amateurmusicus) aangemoedigd in de muziek te gaan. Lehmann nam zanglessen bij Jenny Lind en kreeg pianolessen van Alma Haas. Verder had ze zanglessen van Alberto Randegger en compositielessen bij Raunkilde in Rome, gevolgd door meer compositiestudie bij Freudenberg in Wiesbaden en bij Hamish MacCunn in London.

Lehmann overwinterde met haar moeder in Italië en dineerde eens met haar familie bij Verdi, van wie haar vader een portret aan het tekenen was. Andere vermeldenswaardige muzikale persoonlijkheden met wie Lehmann in haar jeugd in contact kwam waren Clara Schumann, bij wie zij drie weken in Frankfurt logeerde en Schumann's liederen studeerde. Daar ontmoette ze ook Brahms van wiens manieren ze niet onder de indruk was. In deze tijd had Lehmann zich gewaagd aan een carrière als zangeres, waarbij zij optrad in concerten en recitals, optrad in oratoria en in verscheidene concertseries in Londen.

Liza Lehmann genoot een succesvolle en drukke carrière als zangeres sinds haar debuut in 1885 in de Popular Concerts in Londen en haar afscheidsrecital in 1894, voordat zij trouwde met de componist, kunstenaar en schrijver Herbert Bedford.

Lehmann ging zich vanaf nu alleen nog maar aan het componeren wijden. Ze kreeg veel succes met een serie liederen-cycli, waarvan In a Persian Garden, geschreven in 1896 en gebaseerd op teksten van Fitzgerald's Omar Khayyam, enorm populair bleek. Haar vocale muziek leidde tot lange concerttournees waarbij zij fungeerde als begeleider, waaronder twee zeer succesvolle uitputtende tournees in Amerika.

Voor het podium componeerde Lehmann een muzikale klucht Sergeant Brue, dat in 1904 enig succes had, en andere podiumwerken waaronder een lichte opera The Vicar of Wakefield, waaruit een ruzie ontstond met de librettist Lawrence Housman, die bezwaar maakte tegen het schrappen van stukken uit zijn lange tekst en hij werd bij de eerste uitvoering van het stuk uit het theater gezet. Haar laatste poging tot opera was Everyman in 1915 in Londen uitgevoerd.

In haar latere jaren was zij professor in zang aan de Guildhall School of Music and Drama.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.