muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Liza FerschtmanNederlands violiste (1980)

Website: Liza Ferschtman is de dochter van bekende Russische musici: haar vader is de cellist Dmitri Ferschtman en haar moeder de pianiste Mila Baslawskaja. Toen ze vijf jaar oud was, kreeg ze haar eerste vioollessen van Philip Hirschhorn. Ze volgde masterclasses bij Yvry Gitlis, Igor Oistrach en Aaron Rosand en studeerde tot 1998 bij Herman Krebbers. Daarna volgde ze nog lessen bij Ida Kavafian aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en David Takeno in Londen.

Soloconcerten met orkest
Ferschtman trad al als soliste op met een groot aantal orkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Radio Filharmonisch Orkest, Prague Philharmonia, Liszt Kamerorkest, Chamber Orchestra of South Africa, Sloveens Radio Symfonie Orkest, Schleswig Holstein Festival Orchester, het Israëlisch Symfonie Orkest, het Nederlands Studenten Orkest (in 2007) en het UvA-Orkest J. Pzn Sweelinck. Ze heeft gewerkt met onder andere de dirigenten Leonard Slatkin, Lev Markiz, Jaap van Zweden, Christoph von Dohnányi, Thierry Fischer, Frans Brüggen, Mendi Rodan en Shlomo Mintz.

Kamermuziek
Ferschtman vormt een duo met pianist Inon Barnatan. Met hem voerde ze in 2005-2006 alle Beethovensonates uit in het Amsterdamse Concertgebouw. De afgelopen jaren had ze optredens in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Engeland, Rusland, Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. In 2006 maakte ze samen met Inon Barnatan haar recitaldebuut in New York. Concerten in de Grote zaal van het Concertgebouw ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Zondagochtendconcerten en een solo-optreden tijdens een openluchtconcert voor 20.000 toehoorders worden uitgezonden op televisie.

Ferschtman heeft in 2007 Isabelle van Keulen opgevolgd als artistiek directeur van het Delft Chamber Music Festival, een belangrijk kamermuziekfestival in Museum Het Prinsenhof (Delft) in Delft

CD-opnames
Ferschtmans eerste dubbel-cd samen met de pianist Bas Verheijden werd door muziektijdschrift 'Luister' met een 10 beoordeeld. Begin 2007 verschijnt van haar een nieuwe cd met pianist Inon Barnatan. Gepland is de cd-opname van vioolconcerten van Julius Röntgen met het Orkest van Frankfurt an der Oder.

Prijzen en onderscheidingen
In 1997 won Ferschtman op 17-jarige leeftijd het Nationaal Vioolconcours Oskar Back. In 2006 was Liza Ferschtman winnares van de Nederlandse Muziekprijs, de belangrijkste staatsprijs voor jonge musici.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Liza_Ferschtman.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.