muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Little RichardRichard Penniman, bekend onder de artiestennaam Little Richard (Macon, Georgia, Verenigde Staten, 5 december 1932) is een Amerikaanse, negroïde zanger en pianist die geldt als een der belangrijkste grondleggers van de rock 'n roll.

Little Richard wordt vaak in één adem genoemd met Chuck Berry, Elvis Presley en Buddy Holly. Door het gebruik van de piano vertoont zijn rock enerzijds overenkomst met die van Jerry Lee Lewis, anderzijds met die van Fats Domino, terwijl hij met een grote nadruk op uiterlijk vertoon en kenmerkende hoge uithalen wel als voorloper van de glamrock gezien wordt.

Richard is het derde kind uit een gezin van zestien, en doet in zijn jeugd muzikale ervaring op als pianist in de kerk. Na in 1951 op een talentenjacht ontdekt te zijn maakt hij enige plaatjes, die echter niet aanslaan.

Als in 1955 de rock 'n roll-rage op gang komt breekt hij door met nummers als Tutti Frutti, Long Tall Sally, Lucille en Blueberry Hill, die allemaal de status van gouden plaat behalen.

Na zijn successen trekt hij zich in 1957 terug, als hij voor een journalist verklaart dat rock 'n roll, met zijn obscene teksten en sterk seksuele lading, tegen Gods wil is en een dure ring in de Hunter River bij Sydney wierp.

In 1962, toen rock 'n roll al veel meer geaccepteerd was, maakte hij zijn rentree met een Britse tournee. Hij werd hierbij gesteund door een paar van zijn Britse fans, The Beatles en de Rolling Stones. In de tussentijd had hij een aantal gospelplaten opgenomen. Daarna treedt hij nog af en toe op, en maakt hij ook nog platen, al steekt hij de meeste tijd in zijn loopbaan als predikant. Een moeilijk moment, gezien zijn religieuze achtergrond, was de toegave dat hij homoseksueel was, al dachten velen dat altijd al.

Little Richard speelde na 1980 incidenteel mee met jongere popartiesten, zoals Elvis Costello. Ook rapte hij in het nummer Elvis is Dead van Living Colour en speelde hij incidenteel in films. Bij de opening van de Rock and Roll Hall of Fame in 1986 werd hij als een van de eersten opgenomen. Vrij recent nog toerde hij samen met Chuck Berry door de Verenigde Staten en droeg hij bij aan een tribute-album voor Johnny Cash.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Little_Richard

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.