muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lionel Richie

Lionel Richie (Tuskegee, Alabama, 20 juni 1949)

Amerikaans muzikant en popzanger,

Lionel Brockman Richie Jr. richt eind jaren zestig met een aantal studiegenoten de groep The Commodores op. Na een aantal optredens met de Jackson Five tekent de groep in 1972 een contract met het legendarische soullabel Motown, en scoren ze hun eerste hits onder andere 'I Feel Sanctified' en 'Slippery When Wet'. Richie ontpopt zich in de jaren '70 als de belangrijkste componist van de groep en is verantwoordelijk voor hits als 'Easy' (1978) en 'Three Times A Lady' (1979). Rond 1980 bleek de meeste aandacht op Richie gericht te zijn. Hij verliet de band en begon een solocarrière.

Richie verlaat al snel het strikte funkpad en schrijft in 1980 een nummer één hit voor Kenny Rogers. Het nummer "Lady" is ook terug te vinden op het album "Share your love", welk volledig door Richie geproduceerd is. Een jaar later componeert hij het thema voor de film"Endless love". Dit nummer, dat hij samen met Diana Ross zingt, staat 2 maand op nummer 1 in de States.

In 1981 besluit Lionel de Commodores te verlaten en een jaar later volgt zijn eerste soloalbum 'Lionel Richie' (1982). Met zijn tweede soloalbum 'Can't Slow Down' (1983) bevestig hij zijn status als superster. Van het album gaan er alleen al in Amerika meer dan 10 miljoen exemplaren over de toonbank. Met de gevoelige ballad 'Hello' en het vrolijke 'All Night Long' staat hij wereldwijd hoog in de hitlijsten.

Zijn populariteit is op zijn hoogtepunt als hij in 1984 optreedt op de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in L.A.
In 1985 schrijft hij samen met Michael Jackson de hit 'We Are The World', dat voor het goede doel, USA for Africa, werd opgenomen.

Na een stilte van drie jaar verschijnt in 1986 zijn derde album 'Dancing on the Ceiling' en scoort Lionel hits met het titelnummer, de ballad 'Say You, Say Me' en 'Se La'. Na een uitgebreide wereldtournee verdwijnt Lionel Richie uit beeld.

Hij kwam in 1996 terug met een album, Louder than words, dat redelijk goed verkocht. In 2000 bracht hij opnieuw een album uit, Renaissance, dat goed in Europa verkocht. In 2003 bracht hij een verzamelalbum uit, in 2004 kwam Just for you uit en in 2006 zijn nieuwste album Coming home. Het motown-succes uit de jaren tachtig is weer terug van weggeweest.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.