muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lionel Hampton

Lionel Hampton geboren 20-4-1908 Louisville Kentucky, gestorven 31-8-2002 New York
Amerikaanse jazzmusicus, componist, arrangeur, vibrafonist, drummer en pianist

Lionel Hampton was de zoon van Charles Hampton, een veelbelovend pianist en zanger, die als vermist opgegeven werd en later dood verklaard werd in de Eerste Wereldoorlog. Lionel en zijn moeder, Gertrude, verhuisden eerst naar Birmingham Alabama, naar haar familie en vervolgens naar Chicago.

Hij ging naar de Holy Rosary Academy in Wisconsin, waar een Dominicaanse zuster hem zijn eerste drumlessen gaf.

Later, toen hij leerling was op St. Monica's School in Chicago, kreeg hij een baantje als krantenverkoper opdat hij lid kon worden van de Chicago Defender's Newsboys Band. Eerst hielp hij met het dragen van de bas trommel en later bespeelde hij de snaar-trommel.

Terwijl hij op de middelbare school zat, gaf Les Hite hem een baantje in een tienerband. Toen Lionel 15 jaar was en net zijn diploma behaald had, vertrok hij naar Los Angeles om lid te worden van Reb Spike's Sharps and Flats. Hij speelde ook met Paul Howard's Quality Serenaders en met een nieuwe band gevormd door Hite, die Louis Armstrong begeleidde in de Cotton Club.

In 1930 werd Hampton ingeschakeld voor een opname sessie met Armstrong en tijdens een pauze liep Hampton naar een vibrafoon en begon te spelen. Uiteindelijk bespeelde hij de vibrafoon op één lied. Het lied werd een hit en Hampton had een nieuw geluid geïntroduceerd in de Jazz en hij werd "King of the Vibes."

Toen Benny Goodman hem hoorde spelen vroeg hij Hampton direct om opnamen met hem te maken met Gene Krupa op drums en Teddy Wilson op piano. Het Benny Goodman Quartet nam de jazzklassiekers Dinah, Moonglow, My Last Affair en Exactly Like You op. Hampton's toevoeging aan de groep was ook een keerpunt van de kleurbarrière; het Benny Goodman Quartet was de eerste groep jazzmusici van verschillende rassen.

Op 11 november 1936 trouwde Lionel Hampton met Gladys, die als zijn persoonlijke manager fungeerde en een reputatie opbouwde als briljant zakenvrouw. Zij was degene die het financieel mogelijk maakte voor Lionel Hampton om zijn eigen band te beginnen.

Hij richtte het Lionel Hampton Orchestra op, dat over de hele wereld bekend werd om zijn enorme energie, zijn verbijsterende vakmanschap voor show en zijn eerste klas jazz-musici. Sunny Side of the Street, Central Avenue Breakdown, Flying Home en Hamp's Boogie-Woogie, werden allemaal nadat ze uitgebracht werden top-of-the-chart best-sellers en de naam Lionel Hampton werd ineens wereldberoemd en het Lionel Hampton Orchestra had een grote reeks side-men.

De band initieerde ook de eerste fase in Hampton's carrière als mentor van talenten als Illinois Jacquet, Cat Anderson, Dexter Gordon, Art Farmer, Clifford Brown, Fats Navarro, Clark Terry, Quincy Jones, Charles Mingus, Wes Montgomery en de zangers Joe Williams, Dinah Washington, Betty Carter en Aretha Franklin.

Als componist en arrangeur schreef Hampton meer dan 200 werken, waaronder de standaarwerken in de jazz Flying Home, Evil Gal Blues en Midnight Sun. Hij componeerde ook een belangrijk symfonisch werk de King David Suite.

Hij werd door president Eisenhower gevraagd als goodwill-ambassador voor de Verenigde Staten en zijn band maakte vele toernees door Europa, Afrika, het Midden-Oosten en het Verre-Oosten, daarbij een enorm groot internationaal gevolg ontwikkelend.
President George Bush gaf hem een aanstelling in bestuur van het Kennedy Center en president Clinton onderscheidde hem met de National Medal of the Arts.

Als zakenman, stichtte hij twee platenlabels, zijn eigen uitgeverij en hij stichtte de Lionel Hampton Development Corporation, om huizen te bouwen in binnensteden voor mensen met een laag inkomen.

In zijn doorgaande rol als pedagoog, begon hij begin jaren tachtig te werken met de universiteit van Idaho om zijn droom te verwezenlijken voor de toekomst van de muziekeducatie. In 1985 noemde de universiteit zijn jazz-festival naar Lionel Hampton en in 1987 werd de muziekschool van de universiteit de Lionel Hampton School of Music genoemd. Zo'n 20 jaar later heeft de universiteit van Idaho een relatie zonder precedent met Lionel Hampton door ervoor te zorgen dat zijn visie doorleeft in het Lionel Hampton Center, een 60 miljoen dollar kostend project dat een thuis biedt aan jazz, in de vorm van het Jazz Festival van de universiteit, zijn School of Music en zijn Internationale jazz collectie, allen ontworpen om het erfgoed van de jazz te bewaren en te onderwijzen.

Zijn leven van "swinging" is goed gedocumenteerd in de vorm van honderden opnamen, van welke velen onder de besten in de jazz vallen, en welke allen bestudeerd en gehuisvest zullen worden in het Lionel Hampton Center in Moscow, Idaho. Het project staat op schema ter voltooiing begin 2007.

Lionel Hampton stierf in het Mount Sinai Medisch Centrum in New York op 31 augustus 2002. Hij werd begraven op de Woodlawn Cemetery, Bronx, New York.

Bron: www.uidaho.edu

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.