muziekbus
Dit artikel is 29-03-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Liesbeth List

Liesbeth List (Bandoeng, 12 december 1941 - Soest, 25 maart 2020) was een cultuurbepalende Nederlandse chansonnière en actrice. Tijdens een rijke carrière is de zangeres te zien geweest in een groot aantal tv-programma's en films in binnen- en buitenland. Ze behaalde in Nederland grote successen, vooral met Ramses Shaffy en later ook met Frank Boeijen.


Anefo - Nationaal Archief (mogelijk 1964), Aangemaakt: 1 januari 1964.

Liesbeth List werd als Elisabeth (Elly) Dorothea Driessen geboren in 1941 te Bandoeng (nieuwe spelling: Bandung), Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. De eerste jaren van haar leven bracht ze door in een jappenkamp. Haar moeder werd gedwongen te werken als troostmeisje in bordelen. Daarover schaamde haar moeder zich zo dat ze in een depressie raakte en kort na de bevrijding zelfmoord pleegde. Liesbeth List keerde samen met haar vader terug naar Nederland, waar hij hertrouwde met een vrouw die Liesbeth mishandelde. "Ze deed aan zwarte kunst en was ervan overtuigd dat de geest van mijn overleden moeder in mij waarde. Met een scheermesje probeerde ze die uit mijn handen te snijden. Hier, je kunt de sporen nog steeds zien", vertelde ze in 2015 in een interview in de Volkskrant. Als zevenjarig meisje belandde zij eerst in een weeshuis en daarna in een pleeggezin in Alkmaar. Ze werd al snel daarna geadopteerd door het gezin van de plaatselijke vuurtorenwachter Jaap List op Vlieland. Vanaf dan was haar naam Liesbeth List en beleefde ze een gelukkige jeugd. Haar biologische vader emigreerde eind jaren veertig met zijn tweede vrouw naar Zuid-Afrika.

Als kind hield Liesbeth List zich al bezig met muziek, naast literatuur en kunst. Op achttienjarige leeftijd vertrok ze naar Amsterdam waar ze naar de modevakschool ging, nam zangles en verdiepte zich in de Franse chansons.

In 1962 trad ze voor het eerst op in televisieshows, onder meer in een televisieshow van Rob de Nijs. Ze maakt haar televisiedebuut in het tv-programma 'Nieuwe Oogst' waar ze een chanson van Gilbert Bécaud zong.

Ze leerde Ramses Shaffy kennen die haar vroeg voor zijn theatershow 'Shaffy Chantant' en met wie ze jarenlang muzikaal zou optrekken. Het is 22 oktober 1964 als Ramses Shaffy met 'Shaffy Chantant' voor het eerst op het podium staat. Later maken zij nog samen de singles 'In De Armen Van De Stad' en 'Aan De Andere Kant Van De Heuvel'.

"Ramses en ik hadden direct een klik, hadden dezelfde humor en kijk op het leven", vertelde List aan Amsterdam XXXL. "We genoten op het podium, van het zingen en van elkaar. Ik bewonderde hem. Hij was in mijn jeugd al een (toneel)grootheid en ik was smoorverliefd op hem." Dat ze nooit een relatie kregen, kwam volgens List doordat Shaffy op mannen viel.

In 1965 nam ze deel aan het Knokke songfestival, waar List veel succes oogstte en ook het buitenland interesse kreeg. In 1966 werd de internationale televisieshow: Liesbeth Internationaal in vele landen uitgezonden.

De albums volgden elkaar snel op en ze had jaarlijks minstens twee personality-shows. Ook stond ze in het theater en speelde ze in (televisie)films als 'De liefdeswacht' (samen met Ramses Shaffy), 'Mysteries' en 'Een heel dun laagje goud'.

Van 1965 tot 1979 had ze een relatie met schrijver Cees Nooteboom.

In 1967 bracht ze, op verzoek van de componist Mikis Theodorakis, het album 'Liesbeth List zingt Theodorakis' uit. Haar toenmalige platenmaatschappij wilde het eerst niet uitbrengen, maar deed het uiteindelijk toch en het album werd een enorm platensucces.

Liesbeth List brengt de lp 'Pastorale' (1968) uit. De jarenlange, innige samenwerking van Ramses Shaffy en Liesbeth List kent een hoogtepunt in het machtige duet 'Pastorale'. Dit wordt een van haar grootste hits, maar op het album - met tekst en muziek van Lennaert Nijgh en Boudewijn de Groot - staan ook prachtige nummers als 'De Sneeuwkoningin' en 'Een grijze lente'.

Nadat List in 1969 het prestigieuze Gouden Roos Festival in Montreux had gewonnen, werkte zij ook samen met onder anderen Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Jacques Brel en Rod McKuen.

Ook met haar versies van nummers van Jacques Brel als 'Laat me niet alleen', 'Dat soort volk' en 'Brussel' op de lp 'Liesbeth List zingt Jacques Brel' (1969) had ze enorm succes.

In de jaren die volgen bracht ze verschillende albums en singles uit. Ze ontving onder meer een Edison (1971) en een Gouden Harp (1998). Internationaal timmert ze ook aan de weg - ze zingt duetten met Whitney Houston, Charles Aznavour en Rod McKuen en treedt veel op in Duitsland, België en Frankrijk.

In de jaren 70 speelde List rollen in diverse tv-producties en films en stond ze naast Shaffy ook in het theater met Dimitri Frenkel Frank, Louis van Dijk, Thijs van Leer en Henk Elsink. Als zangeres had zij succes met solohits als 'Victoria' (1970), 'Te Veel Te Vaak' (1974) en 'Kinderen Een Kwartje' (1974).

Kort na het einde van haar relatie met Cees Nooteboom leerde ze restauranthouder Robert Braaksma kennen, met wie ze in januari 1985 in stilte in het huwelijk trad. In 1983 was uit deze relatie al een dochter geboren.

In de jaren tachtig wordt het wat rustiger voor haar, maar in de jaren negentig krijgt haar carrière ineens een succesvolle doorstart wanneer ze samen met Frank Boeien de twee elpees 'List' (1994) en 'Noach' (1996) maakt. Haar vertolking van Boeijen-nummers als 'De Verzoening' en 'Zeg me dat het niet zo is' maken grote indruk. Op Noach staat ook het bezonken 'Oude Foto' (tekst Freek de Jonge) waarin ze terugkijkt op haar moeder en jeugd in Indië.

Eind jaren negentig speelde ze korte tijd in de musical 'Eindeloos', naast onder meer Coen van Vrijberghe de Coningh. Deze musical moet echter al snel stoppen vanwege financiële problemen van het productiebureau.

Als Albert Verlinde haar vervolgens in 1999 vraagt voor de hoofdrol van Edith Piaf in de musical 'Piaf', trekt List wederom volle zalen. Voor haar rol ontvangt ze de (Johnny Kraaijkamp) Musical Award, en tien jaar later opnieuw als ze die rol in een aangepaste versie wederom speelt. List bleek behalve een uitzonderlijk zangeres ook een goede actrice te zijn.

Aan het begin van de 21e eeuw begon List aan de jubileumtournee 'Shaffy Tot Piaf'.

Eind 2003 begon ze met Jos Brink aan de musical 'Hemelbed'.

In 2005 is zij benoemd tot Chevalier de la Légion d'Honneur (Ridder in het Legioen van Eer), een hoge Franse onderscheiding voor buitenlanders, als erkenning van buitengewone diensten aan de Franse natie op militair of burgerlijk gebied.

Van 2014 tot 2016 stond ze samen met Annemarie Oster in het theater met de voorstelling 'Tandem'. Ook bracht ze in 2015 nog het album 'Echo' uit met nummers die ze ooit zong met Ramses Shaffy.

List zong vanuit emotie en niet vanuit de techniek. "Ik ben iemand voor wie de tekst het allerbelangrijkst is", zei ze in 2012 tegen de NOS. "Die tekst komt in mijn lichaam en dat breng ik over naar de zaal. Ik zing niet zomaar een lied. En ik zing alleen maar liederen die met mij te maken hebben."

Eind 2017 komt er een musical over haar leven en werk uit en een geautoriseerde biografie: 'Liesbeth List, de dochter van de vuurtorenwachter.' Een van de laatse aanleidingen om nog in de publiciteit te treden. List leed helaas aan een vorm van dementie, als gevolg van hersenletsel uit het verleden. Samen met haar dochter Elisah besloot zij dat ze zich uit het openbare leven zou terugtrekken. List toen: ‘Het verhaal is verteld. Mij zorgen maken over de toekomst - ik heb het nooit gedaan. Ik leef in het nu. Ik laat alles over me heen komen, begrijp je?,’ ‘En wat dat podium betreft: het is mooi geweest. Ja, inderdaad, dat is ook de titel van een van mijn nummers: Het is mooi geweest.’

"Daarmee is alles gezegd", zei de zangeres op haar eigen website. "Het is goed. En vergeet het vooral niet: heb het leven lief."

Niet lang na de première van de succesvolle musical verhuisde ze naar een verzorgingshuis in Soest, waar de zangeres woensdag 25 maart 2020 op 78-jarige leeftijd is overleden. - (https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/het-is-mooi-geweest-liesbeth-list~bdf71101/)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.