kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lera Auerbach

Lera Auerbach>

Lera Auerbach geboren Tsjeljabinsk, Rusland 21-10-1973
Russisch Amerikaanse componiste, pianiste en schrijfster

Lera Auerbach is een van de meest wijdverspreid gespeelde componisten van de nieuwe generatie. Haar muziek wordt gekenmerkt door haar stilistische vrijheid en juxtapositie van tonale en atonale muzikale taal.

Zij zet de traditie van de virtuoze pianist-componisten uit de 19e en 20e eeuw voort en is de jongste componist op de lijst van de internationale muziekuitgever Hans Sikorski. Door deze uitgeverij worden ook Sergei Prokofiev, Dmitri Shostakovich, Alfred Schnittke, Sofia Gubaidulina en Giya Kancheli uitgegeven.

Auerbach begon al jong met pianospelen en trad al op haar zesde jaar op. Op haar achtste speelde ze voor het eerst met een orkest. Op haar twaalfde jaar componeerde ze haar eerste opera, die direct geproduceerd werd en in vele plaatsen in de Sovjet Unie vertoond werd.

Lera Auerbach won vele pianowedstrijden en werd in 1991 uitgenodigd voor een concertreis in de Verenigde Staten. Zij besloot daar te blijven en behoort daarmee tot de laatste kunstenares die de toenmalige Sovjet Unie verliet.

Lera Auerbach schrijft ook poëzie en proza in het Russisch. In 1996 werd zij door het Poesjkin genootschap tot schrijfster van het jaar verkozen en ontving de poëzieprijs 'Nowoje Russkoje Slowo', van de grootste Russischtalige krant in het Westen. Zij schreef vijf boeken met eigen poëzie en proza, twee romans en meerdere bijdragen voor Russischtalige kranten en tijdschriften. Haar poëzie word onderwezen op Russische scholen en universiteiten als verplichte lectuur voor moderne literatuur cursussen.

Auerbach stond voor het eerst in Carnegie Hall in mei 2002 en speelde toen haar eigen Suite voor viool, piano en orkest met Gidon Kremer en Kremerata Baltica. Haar muziek wordt sindsdien elk seizoen gespeeld in Carnegie Hall. In 2005 ontving Lera Auerbach de prestigieuze Hindemith-prijs op het Sleeswijk-Holstein Muziekfestival in Duitsland en in datzelfde jaar werd zij door de American Youth Symphony Orchestra uitgeroepen tot Composer of the Year.

Haar composities werden gecreëerd voor en uitgevoerd door Gidon Kremer, het Royal Danish Ballet, het Hamburg Ballet, David Finckel en Wu Han, Vadim Gluzman, Kremerata Baltica, Orkestensemble Kanazawa, en vele anderen. Ze heeft opgetreden als solopianiste op prestigieuze plekken als de Grote Zaal van het Conservatorium van Moskou, Opera City in Tokyo, het Lincoln Center in New York, de Herkulessaal in München, het Konzerthaus in Oslo, de Symphony Hall in Chicago en het Kennedy Center in Washington DC.

Een nieuwe opdracht voor het Royal Danish Ballet, ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van Hans Christian Andersen, was Lera Auerbachs tweede samenwerking met choreograaf John Neumeier. Het ballet is een moderne versie van het klassieke sprookje 'De kleine zeemeermin' en kende een succesvolle première in april 2005.
In 2007 kreeg Auerbach de eretitel Young Global Leader.

websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lera_Auerbach.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 121.