muziekbus
Dit artikel is 31-07-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leos Janacek

Leos Janácek geboren 3-7-1854 Hukvaldy, gestorven 12-8-1928 Ostrava
Tsjechisch componist

Leos Janácek studeerde aan de orgelschool van Praag waar hij les volgde bij F. Skuherský. Hij voltooide zijn muzikale opleiding aan de conservatoria van Leipzig en Wenen bij L. Grill en F. Kenn.

In 1881 stichtte Janácek de Moravische Orgelschool in Brünn (Brno), bestaande uit een kerkmuziekschool en een conservatorium, en werd tegelijkertijd dirigent van de Philharmonische Gesellschaft van Brünn (tot 1888). In 1919 werd hij aangesteld tot docent van een meesterklasse voor compositie aan het nieuwe conservatorium van Brünn.

Janácek bleef lang onopgemerkt, maar vanwege zijn verdiensten voor de Tsjechische muziek, werd hij in 1924 ere-doctor van de nieuwe Tsjechische universiteit in Praag.

Janácek trachtte in zijn muziek de toonval van het dagelijkse taalgebruik die hij als de "echo van het innerlijk van de mens" beschouwde, te evoceren. Hij probeerde in zijn werken hoofdzakelijk de "taalmelodie" van het Noord-Moravische volkslied te imiteren. Hiervoor verrichtte hij uitgebreid onderzoek naar de klankkleur van dit volkslied. In samenwerking met František Bartoš gaf hij Moravische volksliederen uit, waarvan hij tevens piano-arrangementen verzorgde en hij schreef een verhandeling over de muzikale structuur van nationale liederen. Dit streven naar een synthese tussen nationale elementen en de stijlmiddelen van de eigentijdse muziek, was de oorzaak van de geringe bekendheid en waardering die hem lange tijd tot een weinig op de voorgrond tredende figuur hebben gemaakt.

De instrumentale muziek van Janácek, die tijdens het leven van de componist weinig erkenning vond, vertoont invloeden van Bedrich Smetana en Antonin Dvorák naast impressionistische trekken.

Leos Janácek schreef o.a. orkeststukken, kamermuziek, pianostukken, koren, een Glagolotische mis, liederen, bewerkingen van volksliederen en opera's.

Selectie uit Janáceks opera's: Jenufa (1904), Katja Kabanova (1921), Het sluwe vosje (1924), Uit een dodenhuis (1925).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.