muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leopold Hoffmann

(ook: Hofmann) geboren Wenen 1738, gestorven Wenen 17-3-1793
Oostenrijks componist en dirigent

Leopold Hoffmann werd door zijn tijdgenoten als een van de meer begaafde en invloedrijke componisten van zijn generatie gezien. Hoewel hij van beroep een kerkmusicus was, was hij ook een belangrijk en vruchtbaar componist van instrumentale muziek.

Zijn symfonieën, concerten en kamermuziek werden over heel Europa gespeeld en het grote aantal kopiemanuscripten dat bewaard is gebleven is een bewijs van zijn populariteit.

Hoffmann werd op zijn zevende jaar al koorknaap en kreeg als lid van de kapel een uitgebreide muzikale educatie eerst op het orgel, later compositie bij Georg Christoph Wagenseil en viool, waarschijnlijk bij Giuseppe Trani, de leraar van Carl Ditters von Dittersdorf's.

Zijn eerste composities dateren uit laat 1750 en bevatten onder meer symfonieën, fluitconcerten en een aantal kleine geestelijk werken. In 1760 was zijn reputatie behoorlijk gevestigd, doordat onder meer Sieber, de Parijse uitgever, zes van zijn symfonieën had uitgebracht.

Hoffmann componeerde in een tijdsspanne van 20 jaar (1758-1778) zo'n 60 concerten voor verschillende solo instrumenten, waarvan 13 voor fluit.

Hoffmann bekleedde diverse functies in het Weense muziekleven voordat hij in 1772 kapelmeester werd van de Stephansdom, een eervolle en ook lucratieve positie, die hij tot zijn dood in maart 1793 zou houden.

In 1791 had Hoffmann wegens ziekte een assistent nodig, die in eerste instantie onbetaald moest werken en deze assistent werd Mozart. Het was de bedoeling dat Mozart hem op zou volgen. Helaas stierf de financieel beperkte assistent Mozart 18 maanden eerder dan de welvarende Hoffmann.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.