muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leonard Cohen

Joods-Canadese dichter, schrijver en zanger, bekend door hits als Suzanne, Hallelujah en So Long Marianne.

Leonard Cohen werd 21 september 1934 geboren te Montréal, Canada. Hij groeide op in een Joods gezin van Poolse afkomst waar hij zich al vroeg interesseerde voor muziek en poëzie.

Als tiener leerde hij gitaar spelen en formeerde een country/folkgroep genaamd the Buckskin Boys.

Hij besloot letteren te gaan studeren aan de McGill University in Montréal, met als doel een dichter te worden. Hij werd in eerste instantie in Canada bekend als schrijver van poëzie. Hij publiceerde als student in 1956 zijn eerste dichtbundel, Let Us Compare Mythologies, maar zijn doorbraak als schrijver kwam in 1963 met Beautiful Losers.

In 1967 verhuisde Cohen naar de Verenigde Staten en richtte zich steeds meer op het maken van muziek.
In 1967 komt zijn eerste album uit: 'Songs of Leonard Cohen', met nummers als 'Suzanne', 'Hey, That's No Way to Say Goodbye', 'So Long, Marianne' en 'Sisters of Mercy'. Daarna volgen onder andere 'Songs from a Room' (1969) met 'Bird on a Wire' en 'Story of Isaac', 'Songs of Love and Hate' (1971) met 'Joan of Arc' en 'Famous Blue Raincoat', en 'I'm Your Man' (1988) met de hits 'First We Take Manhattan', 'Tower of Song', 'Ain't No Cure for Love'.

In totaal bracht Leonard Cohen zeventien albums uit waarvan 'Dear Heather' de meest recente is. In 2005 verscheen een door hemzelf gemaakte documentaire over zijn leven genaamd Leonard Cohen: I'm Your Man.

Leonard Cohen heeft een grote interesse voor het Boeddisme en bracht zes jaar door in een klooster in het Mount Baldy Zen Center.

Nirvana's zanger "Kurt Cobain" was een groot fan van Cohen en noemde zijn naam in het nummer 'Pennyroyal Tea'.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.