muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Leon Jessel

Leon Jessel geboren Stettin 22-1-1871, gestorven Berlijn 4-1-1942
Duits theaterdirigent en (operette)componist

Leon Jessel, zoon van een koopman, had zeer muzikale ouders. Hij verliet op zijn zeventiende, zonder diploma, het gymnasium om zich aan het theater te wijden. In 1894 trad hij uit de Joodse Gemeenschap, maakte zich los van zijn ouders en trouwde met Clara Luise Grunewald. Hij verklaarde zich, net als vele andere geassimileerde Joden, tot een echte Duitse patriot en componeerde een mars Hoch leb' das deutsche Vaterland!.

Van 1899 tot 1905 werkte Jessel als kapelmeester aan het Wilhelm-Theater in Lübeck en was aansluitend directeur van de Liedertafel van de vakvereniging in Lübeck.

In 1911 ging Jessel naar Berlijn, waar hij zich wijdde aan het componeren van Operettes en Singspielen. Met de operette Das Schwarzwaldmädel (libretto van August Neidhart) beleefde hij zijn doorbraak. De première vond plaats op 25 augustus 1917 in de Komische Opera. Het stuk werd in Berlijn zowel als in het Schwarzwald uitgevoerd en huldigde het leven van de eenvoudige mens. Bovendien was het een afleiding van de deprimerende berichten van het front. In de daaropvolgende 10 jaren werd Das Schwarzwaldmädel 6000 keer uitgevoerd, waaronder in Teatro Colosseo in Buenos Aires.

Jessel beleefde zijn tweede grote succes met de operette Die Postmeisterin.

In 1929 stelde Jessel aan Goebbels een partijlied voor, hoewel niet bekend is welk lied, zou het volgens zijn biograaf Albrecht Dümling Sei stolz, daß Du ein Deutscher bist zijn. In 1932 droeg Jessel een mars met de veelzeggende titel Morgenröte op aan: "Seiner Exellenz, dem Herrn Ministerpräsidenten Benito Mussolini, dem großen Führer Italiens" (Zijne Excellentie, de heer ministerpresident Benito Mussolini, de grote Leider van Italië). Al in 1920 had hij een Hindenburg-mars gecomponeerd.

Zijn tweede vrouw Anna werd op 1 mei 1932 lid van de NSDAP, met toestemming van Jessel. Na Hitlers machtsovername, probeerde Jessel opgenomen te worden in de "Kampfbund für Deutsche Kultur" van Alfred Rosenberg, auteur van de Mythos des 20. Jahrhunderts, maar werd afgewezen. Ook interventie van een partijlid haalde niets uit.

In de winter van 1933/34 werd zijn vrouw Anna uit de partij verstoten, ze tekende tegenspraak aan maar deze werd in januari 1934 afgewezen.

Jessel probeerde nog lid te worden van het Fachschaft Komponisten der Reichsmusikkammer, maar in 1937 werd een nieuw voorstel over lidmaatschap aangenomen en een bezwaar werd door het Propagandaministerie afgewezen. De beslissing over Jessel werd pas na langere tijd in januari 1938 uitgevoerd, waaruit blijkt dat zelfs de Goebbels burocratie de afwijzing pijnlijk vond. Sinds december 1937 was het opnemen van platen voor Joodse kunstenaars verboden evenals de verkoop ervan.

Op 15 december 1941 werd Jessel door het Gestapo strafburo in Berlijn gedagvaard, waarbij hem "Verbreitung von Greuelmärchen" (verspreiding van gruelverhalen), "Hetze gegen das Reich" (Opruiing tegen het Rijk) en "Verstoß gegen das Heimtücke-Gesetz" (Overtreding tegen de boosaardigheids-wet) ten laste werd gelegd. Dit was op grond van een brief die Jessel in 1939 geschreven had aan de librettist Wilhelm Sterck in Wenen, die men bij een huiszoeking in beslag genomen had. Daarin had jessel geschreven: "Ik kan niet werken in een tijd, waar Jodenhaat mijn volk dreigt te vernietigen, waar ik niet weet, wanneer dat gruwelijke lot ook aan mijn deur kloppen zal".

Jessel werd geaaresteerd en pas tien dagen later mocht zijn vrouw Anna hem zien. Zij vond haar man zwaar ziek, de 70 jarige Jessel was in de Bunker opgesloten. Op 2 januari 1942 werd hij naar de ziekenafdeling van de gevangenis gebracht en op 4 januari kreeg zijn vrouw een brief dat hij naar het Joodse ziekenhuis was gebracht, waar hij diezelfde dag om 12.00 uur stierf.

Werk: Operettes: Das Schwarzwaldmädel, Die Parade der Zinnsoldaten, Aufzug der Stadtwache, Ein modernes Mädel (1918), Ohne Männer kein Vergnügen (1918), Die Postmeisterin (1921), Schwalbenhochzeit (1921), Das Detektivmädel (1921); veel liederen; marsen; walsen; salonstukken; mazurka's; pianostukken etc.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.