muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lenny Kravitz

Lenny Kravitz - Fly Away (Uncensored Director's Cut)

Leonard Albert Kravitz geboren New York City 26-5-1964
Amerikaanse rockzanger, songwriter, producer en gitarist

muziek is geïnspireerd op classic rock, soul, funk, en psychedelic. Lenny Kravitz werd beïnvloed door artiesten als, Prince, Curtis Mayfield, Sly & the Family Stone, John Lennon, The Beatles en Jimi Hendrix.
Kravitz speelt gitaar, basgitaar, drums, piano, saxofoon, trompet en sitar. Hij speelt doorgaans alle instrumenten op elke opgenomen track.

Lenny Kravitz werd geboren in New York City en is de zoon van de Oekraïens-Joodse film producer Sy Kravitz en de West-Indisch-Amerikaanse actrice Roxie Roker. Zijn ouders verhuisden naar Californië.

Hij had zichzelf op jonge leeftijd geleerd bas, piano, gitaar en drums te spelen en ontwikkelde zijn zangstem in het California Boys Choir en de Metropolitan Opera, hij ging naar de Beverly Hills High School en trad op onder de artiestennaam Romeo Blue. Op dat moment werd hij zeer beïnvloed door Prince.

Zijn ouders waren bevriend met jazz-grootheden als Duke Ellington, Sarah Vaughan, Count Basie, Ella Fitzgerald, Bobby Short en Miles Davis dus hij groeide op in een muzikaal huishouden.

In de late tachtiger jaren keerde Lenny terug naar New York om zijn muzikale carrière op te bouwen. Hij trouwde met Lisa Bonet van de Cosby Show in 1987. Kravitz raakte breder geïnteresseerd en liet zich beïnvloeden door artiesten als Jimi Hendrix, The Beatles, Led Zeppelin, Stevie Wonder, Curtis Mayfield en Bob Marley. Hij tekende een contract met Virgin Records.

In 1989 bracht hij zijn debuut album uit Let Love Rule, wat een matig succes werd. Hij kreeg meer erkenning toen Madonna nummer 1 werd met een cover versie van zijn song Justify My Love op haar 1990 Immaculate Collection album. Datzelfde jaar gingen hij en Lisa Bonet uit elkaar.

Kravitz tweede album Mama Said behaalde de top 40 van de Billboard album lijsten, de songs op het album waren beïnvloed door zijn scheiding van Bonet. De single It Ain't Over Til It's Over behaalde de tweede plaats op de Billboard Hot 100 en de tiende plaats op de Billboard R&B lijsten.

Kravitz heeft samen gewerkt met artiesten als onder andere P. Diddy, Pharrell Williams, Sheryl Crow, BB King, Eric Clapton, Iggy Pop, Mick Jagger, Erykah Badu, Prince, Jay Z en Neneh Cherry.

In 1993 bracht hij Are You Gonna Go My Way uit en Lenny Kravitz kreeg een Brit Award voor best international male artist in 1994. Het titelnummer won een MTV Video Music Award voor Best Male Video.

Met het zeer succesvolle album 5 bereikte Kravitz een nog groter publiek, vooral in Europa, door de hit single Fly Away. Op dit album maakte hij voor het eerst gebruik van digitale technologie waaronder synthesizers en tape loops. Hierna verscheen de Greatest Hits in 2000. In 2001 het album Lenny en in 2004 het album Baptism

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.