kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lennaert Nijgh

Lennaert Nijgh (Haarlem, 29 januari 1945 — Haarlem, 28 november 2002) was een Nederlands tekstdichter.

Hij heeft zoveel bekende liedjes op zijn naam staan dat zijn naam vaak in een adem wordt genoemd met degene die het lied uitvoert.

Nijgh maakte naam als tekstdichter voor Boudewijn de Groot, een jeugdvriend met wie hij opgroeide in Heemstede. Ze bleven bevriend al gingen ze beiden naar een andere middelbare school in Haarlem. Hun eerste samenwerking was in een 8mm filmpje dat Boudewijn de Groot maakte als leerling van de filmacademie en waarin hij twee liedjes op tekst van Lennaert zong. Nieuwslezer Ed Lautenslager was onder de indruk van de liedjes (niet van het filmpje) en bracht het duo in contact met platenmaatschappij Phonogram.

Dat Boudewijn de Groot in de jaren 60 kon uitgroeien tot troubadour van de flower power en protestzanger had hij mede te danken aan de teksten van Lennaert. De eerste hit, Welterusten Meneer de President, vestigde de naam van De Groot als protestzanger, iets wat bij de zanger gemengde gevoelens opriep, want hij zag zichzelf niet alleen als vertolker van maatschappijkritische liedjes.

De teksten die Nijgh schreef ervoer De Groot als steeds minder passend bij zijn imago. Voordat het in 1968 tot een breuk kwam, maakten ze nog wel grote hits als Land van Maas en Waal en Testament. Enkele jaren later hervatten ze de samenwerking, die leidde tot een nieuw kassucces met de LP Jimmy (hoe sterk is de eenzame fietser), genoemd naar de zoon van de Groot. In 1999 werden beiden geridderd.

Lennaert schreef niet exclusief voor Boudewijn de Groot. Hij schreef en vertaalde musicals en maakte songteksten voor tal van Nederlandse artiesten: Astrid Nijgh, zijn eerste vrouw, Cobi Schreijer, Jasperina de Jong, Liesbeth List, Ramses Shaffy, Jenny Arean, Flairck en Rob de Nijs. Een kleine greep uit de bekendste liedjes: Malle Babbe, Jan Klaassen De Trompetter, Dag Zuster Ursula, Een meisje van 16, Pastorale en Avond dat in 2005 verrassend eindigde als nummer 1 op de Top 2000, .

Nijgh heeft bijna zijn hele leven geschreven, op periodes na waarin hij leed aan een writer's block. In de omgeving van Haarlem is hij ook bekend geworden door zijn columns in het Haarlems Dagblad. Hij schreef verder een boek over beruchte Nederlandse moordzaken, maar draaide zijn hand ook niet om voor minder in het oog springend werk. Zo beschreef Nijgh drie jaar voor zijn dood onder de titel Met Open Mond de 150-jarige geschiedenis van Van der Pigge, een drogisterij in Haarlem, alwaar het boek nog steeds te koop is.

Eind 2002 stierf Lennaert Nijgh na een kort ziekbed op 57-jarige leeftijd. Op de Oude Groenmarkt in Haarlem is een standbeeld voor Lennaert Nijgh opgericht. Het marmeren beeld met de letters A en Z werd ontworpen door beeldhouwer Marinus Boezem. De begin- en eindletter van het alfabet symboliseren volgens Boezem de teksten die Nijgh schreef.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lennaert_Nijgh

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 152.