kunstbus

Dit artikel is 25-08-2008 voor het laatst bewerkt.
Twitter: Tweet Follow Tweet naar over
Facebook:

Leen Jongewaard

Leendert (Leen) Jongewaard (Amsterdam, 30 maart 1927 - Nice, 4 juni 1996) was een Nederlands acteur en zanger die vooral bekendheid genoot door zijn optreden in de televisieseries Ja Zuster, Nee Zuster, 't Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met suiker en door zijn vertolkingen van liedjes zoals In een rijtuigje, Op een mooie Pinksterdag en M'n opa.

Biografie
Leen werd geboren in Amsterdam als jongste in een gezin van acht jongens en 1 meisje. Zijn vader werkte bij het Leger des Heils. In 1946 richtte Leen het amateurcabaret De Kijkdoos op waarin ook Adèle Bloemendaal speelde. In het begin van de jaren 50 werd hij ontdekt door de directie van de toneelgroep Puck (Egbert van Paridon) en in 1953 maakte Leen daar zijn debuut als beroepsacteur. Hij bleef meer dan tien jaar bij Puck (later Centrum genaamd).

In de jaren zestig nam Jongewaard deel aan diverse programma's, waaronder cabaret-Lurelei met Sylvia de Leur, Mensen, hee mensen (1962), het radioprogramma De wilde vaart waar hij Conny Stuart voor het eerst ontmoette, en de musical Heerlijk duurt het langst (1965) van Annie M.G. Schmidt. Ook speelde hij op televisie de hoofdrol in de kinderserie Flip de Tovenaarsleerling (begin jaren '60).

Hierna speelde hij de beroemde dubbelrol van inbreker Gerrit en diens Opa in de door Annie M.G. Schmidt geschreven televisieseries Ja Zuster, Nee Zuster met Hetty Blok in de rol van zuster Klivia. Hetty Blok en Leen waren de enige solisten in dit programma die echt konden zingen. Bekende liedjes hieruit, waarin Leen meedeed, waren: M'n opa, In een rijtuigje, Duifies, De oude Jacob, en Ik krijg het weer.

Vervolgens speelde Jongewaard in twee televisieseries van Eli Asser, namelijk 't Schaep met de 5 Pooten (1969) en Citroentje met suiker (1972-1974). Bekende liedjes uit deze series waren We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar? (1969), Als je mekaar niet meer vertrouwen kan (1970) en Het zal je kind maar wezen (1970).

Van 1980 tot 1984 reisde Leen Jongewaard met zanger Robert Long door het land met het cabaretprogramma Duidelijk zo? dat voornamelijk over homoseksualiteit handelde. Leen Jongewaard overleed op 4 juni 1996 aan een hartaanval tijdens zijn vakantie in Frankrijk. Hij werd begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Jongewaard was jarenlang de levenspartner van Barry Stevens.

Prijzen
1967 de Gouden Televizier-ring
1980 de Johan Kaartprijs namens de Stichting ter bevordering van de Blijspel-Klucht-Kunst.
1981 de Albert van Dalsumring.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free DocumentationLicense. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Leen_Jongewaard'


Pageviews vandaag: 70.