kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Le-nozze-di-Figaro

1786: Le nozze di Figaro (de bruiloft van Figaro)

Bryn Terfel as Figaro - Le Nozze di Figaro - Se vuol ballare

Op 1 mei 1786 ging Le nozze di Figaro (KV 492)(The Marriage of Figaro) in Wenen (Altes Burgtheater) in première. Een Opera buffa in 4 akten op een libretto van Lorenzo da Ponte naar het toneelstuk van Caron de Beaumarchais.

'Le Nozze di Figaro' betekent 'Het huwelijk van Figaro' en is een vervolg op De barbier van Sevilla, een ander blijspel van Beaumarchais.
Uit brieven van Leopold Mozart, Wolfgangs vader, aan zijn dochter blijkt, dat het script een klein ballet in de opvoering bevatte terwijl dit verboden was door keizer Jozef II. Rosenberg, de directeur van het operagebouw, scheurde daarom de betreffende bladzijden uit het libretto. Tijdens de generale repetitie werd het gedeelte met het ballet opgevoerd als een soort pantomime waarbij het orkest niet speelde en de spelers op het toneel een beetje heen en weer huppelden. De keizer, die onverwachts de generale repetitie bezocht, vroeg zich af waar dit op sloeg, maar kreeg als antwoord dat hijzelf ingegrepen had in het libretto. Wellicht is dit de reden geweest waarom de première van de opera werd uitgesteld van 28 april 1786 tot 1 mei 1786.
De opera had een, voor die tijd, ondeugend tintje aangezien de openingsscène plaatsvindt in de toekomstige slaapkamer van Figaro en Susanna, maar bovenal zich verzet tegen het gevestigde klassenstelsel.

'Le Nozze di Figaro' wordt nog steeds regelmatig opgevoerd in de grotere operahuizen. De opera behoort, samen met Così fan tutte en Don Giovanni, tot de 'grote Italiaanse drie' van Mozart. Zowel voor Le nozze di Figaro, Don Giovanni (1787) en Così fan tutte (1790) werkte Mozart samen met de handige librettist Lorenzo da Ponte (1749-1838).

Plaats en tijd: Kasteel van Graaf Almaviva nabij Sevilla, midden 18e eeuw.

Personages
Graaf Almaviva
Gravin Almaviva
Susanna, dienstmeid van de gravin
Figaro, knecht van de graaf, voorheen kapper
Cherubino, jongeman
Marcellina, schoonmaakster van de dokter
Doctor Bartolo, dokter
Don Basilio, muziekleraar
Don Curzio
Barbarina, dochter van de tuinman
Antonio, tuinman

Verhaal
Op de trouwdag van Figaro en Susanna spelen zich vele intriges af. De graaf heeft een oogje op Susanna, de puberende page Cherubino heeft een oogje op de gravin, huishoudster Marcellina wil Figaro aan zijn belofte houden om met haar te trouwen als hij haar niet terug kan betalen, en de gravin wil de liefde van haar man nieuw leven inblazen. Uiteindelijk bedenken Figaro, Cherubino, de gravin en Susanna een valstrik om de graaf op zijn nummer te zetten. Vanzelfsprekend loopt dit niet vlekkeloos, en de graaf wordt uiteindelijk verleid door zijn eigen vrouw, vermomd als Susanna - een vermomming waar ook een diep geschokte Figaro aanvankelijk intrapt. Eind goed al goed; Figaro komt er en passant achter wie zijn ouders zijn, zijn bruiloft met Susanna gaat door, en de graaf ziet zich gedwongen, zijn vrouw om vergiffenis te vragen.

De jonge, opvliegende graaf en de alwetende, kleinstedelijke barbier Figaro waren ooit vrienden. Dankzij de hulp van Figaro veroverde de graaf zijn geliefde Rosina, die als wees opgroeide in het huis van haar voogd, de arts Bartolo. De graaf vestigde zich met zijn jonge vrouw op zijn landgoed in de buurt van Sevilla en nam Figaro in dienst. Voor gravin Rosina en graaf Almaviva begon het eentonige leven van de plattelandsaristocratie: jachtfestijnen, tuinfeesten en hofintriges. De graaf vervolgde zijn stiekeme avontuurtjes met zijn lijfeigenen, dienstmeisjes en boerinnen. Wanneer hij -misschien wel voor de eerste keer in zijn leven- bij een liefdesaffaire weerstand ondervindt, is hij met name in zijn mannelijke ijdelheid gekwetst. Zijn plan om toch weer aanspraak te maken op het recht op de eerste nacht is niet meer dan een wapen in de liefdesstrijd en heeft geen echte politieke betekenis. De graaf begeert de knappe, slimme Susanna, het nieuwe kamermeisje van zijn vrouw. Deze 'trofee' wordt steeds begerenswaardiger doordat Susanna hem negeert omdat zij verliefd is op Figaro.Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Le_nozze_di_Figaro.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 151.