muziekbus
Dit artikel is 30-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lazare Saminsky

Amerikaans-Russisch componist en dirigent

biografie
Lazare Saminsky werd op 8 november 1882 geboren. Hij studeerde eerst wiskunde en filosofie voordat hij aan zijn professionele muziekstudie begon. Hij studeerde aan het conservatorium van St Petersburg bij Nikolai Rimski-Korsakov en Anatoly Ljadov.

In 1908 was Saminsky mede-oprichter van de Petersburgse Vereniging voor Joodse Volksmuziek. Met een voor hem typerend temperament verdedigde hij het belang van de oude synagoge muziek in openbare discussies, artikelen en lezingen. Saminsky beschouwde deze muziek als een authentiek onderdeel van de Joodse muzikale traditie en als een wezenlijke basis voor nieuwe Joodse muziek. Zijn standpunten werden bevestigd tijdens zijn expedities door de Kaukasus (1913), waar hij de twee en een halfduizend jaar oude liturgische muziek van de Joden onderzocht.

In de jaren 1919-1920 emigreerde Saminsky via Jeruzalem, Parijs en Londen naar New York. In de daaropvolgende jaren werd hij internationaal befaamd. Hij was mede-oprichter en voorzitter van de American League of Composers en had een schitterende carrière als dirigent.

In 1925 werd hij muzikaal directeur van de grootste synagoge in New York de Temple Emanu-El, welke zich dankzij Saminsky ontwikkelde tot een beroemd centrum voor Joodse muziek.

Saminsky componeerde opera's, balletten, gewijde Joodse gezangen, vier symfonieën en pianomuziek.
Werk: geschriften onder meer Music of our Day (1932), Music of the ghetto and the bible (1934).

website: www.musica-judaica.comKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.