muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Lauritz MelchiorLauritz Melchior geboren Kopenhagen, 20 maart 1890, gestorven Santa Monica/Californië V.S., 18 maart 1973
Amerikaanse operazanger van Deense afkomst

De oorspronkelijk uit Denemarken afkomstige Lauritz Melchior is vooral als Wagner-tenor (Zie Richard Wagner) bekend geworden.
Lauritz Melchior zong in een Engels kerkkoor als jongenssopraan. Op zijn achtiende ging hij bariton studeren bij Paul Bang aan de Koninklijke Operaschool in Kopenhagen. In 1913 maakte Melchior zijn debuut als Silvio in Pagliacci van Leoncavallo.

Zijn tenorstem werd ontdekt door de Amerikaanse alt Madame Charles Cahier met wie hij in Amerika op tournee was. Een sopraan kreeg last van haar stem tijdens een duet in Il trovatore en Melchior zong een hoge c om haar te helpen. Madame Cahier drong er vervolgens bij de Koninklijke Deense Opera op aan dat Melchior een jaar vrij zou krijgen en een beurs om zijn stem om te scholen.

Van 1917 tot 1918 kreeg Melchior les van de Deense tenor Vilhelm Herold (1865-1937), die Wagner rollen had gezongen in Covent Garden, Chicago en Kopenhagen van 1900 tot 1915. Zijn hoge bariton stem werd gekneed tot dat van een lage tenor met een hoog register. Zijn 'tweede debuut', nu als tenor, was op 8 oktober 1918 in de titelrol van Wagner's Tannhäuser in Kopenhagen. Het werd geen groot succes.

Toen Melchior in Engeland een concert gaf, werd hij gehoord door de uitvinder Marconi, die hem uitnodigde mee te doen aan de eerste internationale radiouitzending. Hierdoor werd hij gehoord door de Wagneriaan en schrijver Hugh Walpole, die contact met hem opnam en hem morele en financiële steun bood. Tot 1923 kon Melchior met deze hulp verder studeren bij Victor Beigel, Ernst Grenzebach en Anna Bahr-Mildenburg.

Cosima en Siegfried Wagner hoorden van zijn talent en namen hem onder hun hoede. Melchior tekende een contract als de nieuwe tenor voor Siegmund en Parsifal, terwijl de heropening van het Bayreuth festival 1924 in voorbereiding was. Dit maakte de weg vrij voor verscheidene andere optredens, zoals een Wagner concert in Berlijn met Frida Leider.

Op 14 mei 1924 zong Melchior Siegmund in Covent Garden Londen, wat een geweldig succes werd Enkele weken later maakte hij zijn debuut op het toneel van het Festspielhaus in Bayreuth in de rollen van Siegmund en Parsifal. Vershillende optredens volgden.

Melchior's doorbraak kwam op 20 maart 1929 aan de Metropolitan Opera met zijn optreden als Tristan. Vanaf dit moment was ieder optreden succesvol. In de periode van 1929 tot 1945 maakte hij de meeste van zijn 78 toeren platen.
Tegen het einde van zijn carriere ging Melchior naar Hollywood en trad enige malen op in films.

Melchior bezat een brillante tenorstem met een schitterende baritonale laagte, wat hem uitermate geschikt maakte voor het zingen van Wagnerrollen.

websites: The Lauritz Melchior Homepage, www.avro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.