muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

La-Monte-Young

La Monte Young

La Monte Young geboren Bern, Idaho, 14-10-1935
Amerikaans componist en musicus

La Monte Young is één van de meest invloedrijke underground componisten van de 20ste eeuw. Zijn vroege experimenten met lange tonen in 1957-58, interesses versmeltend in twaalftoonsmuziek en Cage's conceptualisme, leidde direct tot de stijl tegenwoordig bekend als minimalisme. In zijn werk spelen naast de repetitieve elementen ook de (vaak lange) tijdsduur en de stemming van de instrumenten een belangrijke rol. In The Well-Tuned Piano uit 1964 bijvoorbeeld wordt uren lang een rein gestemde (well-tuned / just-tuned) Bösendorfer bespeelt.

Biografie
Young studeerde compositie en etnomusicologie aan de universiteit van Californië van 1953 tot 1958. In 1959 volgde hij bij Karlheinz Stockhausen de Internationale Ferienkurse für Neue Musik in Darmstadt, waarna hij in 1960-61 nog elektronische muziek ging studeren bij Richard Maxfield.

La Monte Young begon eind jaren vijftig werken te componeren met een minimum aan materiaal. Zo ontstond Young's String Trio (1958) dat de eerste vijf minuten enkel uit drie noten bestaat, één noot voor elk instrument.

Na een fase van experimenteren met de seriële techniek sloot Young zich aan bij de Fluxus-beweging die de zgn. happening introduceerde. Dit wordt weerspiegeld in de Compositions nr. 1-15 (1960) waarin de partituren o.a. voorschrijven vlinders vrij te laten of op het podium een vuur aan te maken.

Voorts liet zich Young inspireren door de minimal music, de oosterse muziek en filosofie. In 1970 bestudeerde hij bij Pandit Pran Nath de klassieke Indiase muziek.

Sinds 1964 werkt Young aan 'The tortoise, his dreams and journeys, een 'work-in-progress'. Een werk dat nooit voltooid zal raken. In speciaal voor de uitvoeringen geconstrueerde 'dream houses' realiseert hij zijn meditatieve klankvisioenen waarin hij een perpetuum mobile-achtig klankcontinuum creëert, dat hij soms met lang naklinkende akkoorden op zijn 'well-tuned piano' verrijkt. Zijn vrouw, de lichtkunstenares Marian Zazeela, draagt met beeld-, licht- en geurelementen bij aan de verwezenlijking van de idee van een eeuwig klinkende ritueel-theatrale klankruimte.

Geïnspireerd door Young's lange tonen, begon Terry Riley te experimenteren met loops, dat leidde tot zijn baanbrekende werk In C. Tijdens de première van In C (1964) was Steve Reich een van de uitvoerders.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.