muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

La-Finta-Giardiniera

Opera op een libretto van Giuseppe Petrosellini, Italiaans gezongen.

Op het einde van 1774 krijgt Wolfgang Amadeus Mozart een nieuwe opdracht tot het schrijven van een opera buffa (komische opera) voor het carnaval van 1775. De keurvorst van Beieren is de opdrachtgever. De opera in 3 aktes, gebaseerd op het libretto 'La finta giardiniera ' (de vermomde tuinierster)(KV 196) kent op 13 januari 1775 een zeer geslaagde premiere in München (Opernhaus St Salvator). 'Mijn opera is gisteren voor de eerste maal opgevoerd en het succes ervan was enorm,' schrijft Wolfgang aan zijn moeder. 'Het theater was volledig uitverkocht; veel mensen konden geen kaartje meer krijgen.' Na afloop werden Leopold en Wolfgang ontvangen door de vorst [Maximiliaan II] en vorstin van Beieren, die hen goed beloonde. De partituur zit vol muzikaal genot met een ongebruikelijk rijke orkestratie en een prominente plaats voor de blaasinstrumenten. Dit illustreert dat Mozart al op negentienjarige leeftijd een fijne neus had voor dit genre dat hij later met de grote Da Ponte opera's tot een nieuw hoogtepunt zou brengen.
Première, tweede versie Augsburg (Komödienstadt) op ??-05-1780
Libretto, tweede versie van Johann Franz Joseph Stierle (Duits Singspiel)


Mozart was echter niet de eerste die dit libretto op muziek zette: in de lente van 1774 ging Pasquale Anfossi hem voor. Anfossi's opera werd niet alleen in Italië maar ook in Duitsland en Londen gespeeld, en trok in de achttiende eeuw, terecht of niet, beduidend meer volk en aandacht dan die van Mozart.

Verhaal La Finta Giardiniera
Plaats en tijd. Lagonero, eerste helft 18e eeuw.
Tijdens een aanval van jaloezie heeft Graaf Belfiore zijn geliefde, Gravin Violante, verwond. Hij denkt dat hij haar heeft gedood en vlucht. Het valt erg mee met die verwondingen want de gravin gaat hem achterna, begeleid door haar knecht Roberto. Onder de naam Sandrina treedt ze, vermomd als tuinierster, in dienst bij de Podestà. Alles voor de liefde, want ondanks hun ruzie is Belfiore nog steeds de man van haar dromen die ze op deze wijze hoopt terug te winnen. Belfiore is op zijn vlucht eveneens beland in het huis van de Podestà, waar hij zich opmaakt om met een ander te trouwen. Deze andere, Arminda, heeft echter nog gevoelens voor haar vroegere geliefde Ramiro, die zich dan ook uitvoerig bij de Podestà beklaagt over haar ontrouw. Maar de Podestà is zelf evenmin vrij van romantische gevoelens; hij is heimelijk verliefd op zijn nieuwe tuinierster. Kortom verwikkelingen genoeg voor een echte komische opera.

Men heeft lang gedacht dat het libretto voor 'La Finta giardiniera' in 1772 door Calzabigi werd geschreven en door Anfossi voor Rome op muziek werd gezet. De tekst zou vervolgens door Marco Coltellini gecorrigeerd zijn en door Mozart in 1775 op muziek zijn gezet. In oudere publicaties vindt men deze toeschrijvingen nog terug. Toch wordt het hele libretto tegenwoordig toegeschreven aan Giuseppe Petrosellini.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.