muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

La Traviata

La Traviata ('De Verdoolde' of 'De Dolende') is een opera in drie akten van Giuseppe Verdi, die haar première beleefde op 6 maart 1853 in het Teatro La Fenice in Venetië.

Het libretto van Francesco Maria Piave is gebaseerd op de roman La dame aux camélias uit 1848 van Alexandre Dumas fils (1824-1895) en het daarop gebaseerde toneelstuk. Alexandre Dumas fils was een onechte zoon van Alexandre Dumas, de schrijver van De Drie Musketiers. Het is het verhaal van een prostitue, die kennis maakt met de oprechte liefde.

De cameliadame
In werkelijkheid heette de cameliadame - zo genoemd omdat ze altijd camelia's in haar hand of op haar borst droeg - Marie Duplessis. Ze was pas 23 jaar toen ze in 1847 (een jaar voordat de roman van Alexander Dumas verscheen, waarin ze Marguérite Gautier heet) aan een longziekte overleed. Marie groeide op in de provincie. Op 15-jarige leeftijd vertrok ze naar de Parijs, waar ze ging werken als modeverkoopster. Haar intrigerende schoonheid en avontuurlijke geest brachten haar echter al gauw op een ander spoor. Marie werd courtisane en leidde in Parijs een uiterst luxueus bestaan; ze werd onderhouden door rijke aristocraten en goede vrienden. Marie was van dezelfde leeftijd als de jonge Dumas, zoon van de beroemde romanschrijver. Ten tijde van hun liaison waren beiden vroeg in de twintig, maar Marie en Dumas bleven nauwelijks een jaar bij elkaar, van 1844 tot 1845. In de roman wordt de oorzaak van hun breuk samengevat in een tragische brief: 'Lieve Marguérite, ik ben niet rijk genoeg om zo van u te houden als ik graag zou willen doen, maar ik ben ook niet arm genoeg om mij zo te laten liefhebben, zoals u zich dat voorstelt ...'


Verdi
Na de dood van zijn eerste vrouw was Verdi gaan samenwonen met de zangeres Giuseppina Strepponi. Hij werd hierom hevig bekritiseerd door zijn beschermer en vroegere schoonvader Barezzi. In die periode zag Verdi in Parijs een opvoering van La dame aux camélias (De dame met de camelia's). Het conflict tussen oprechte liefde en hypocrisie weerspiegelde de situatie waarin zijn leven zich op dat moment bevond en inspireerde hem tot het componeren van zijn La traviata.

Opera La Traviata
La Traviata speelt zich af in Parijs gedurende de 19e eeuw. Het is het verhaal van Violetta Valéry, de begeerde courtisane die een gepassioneerde verhouding krijgt met de jonge dichter Alfredo. Diens vader neemt echter aanstoot aan het 'zondige leven' van zijn zoon en weet Violetta te overreden zijn zoon te verlaten. Zij neemt haar oude leven weer op, maar wordt geveld door de tuberculose en sterft, berooid en uitgeput, in de armen van haar vroegere geliefde.

Websites: www.digischool.nl, www.operaweetjes.nl, www.tekstra.nl
Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.