muziekbus
Dit artikel is 28-11-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kyu Sakamoto

Kyu Sakamoto (坂本九 Sakamoto Kyū), geboren Hisashi Oshima (大島九, Ōshima Hisashi, 10 deember 1941, gestorven 12 augustus 1985, was een populaire Japanse zanger en acteur

biografie
Hij werd geboren in Kawasaki, in de prefectuur Kanagawa als jongste van 9 kinderen. Zijn naam Kyu betekent negen. Zijn ouders Hiroshi Sakamoto en Iku Sakamoto werkten allebei in een restaurant.

Sakamoto is is de neef van free-jazz-saxofonist Kaoru Abe. Op de middelbare school begon Sakamoto te zingen en werd hij zeer populair. In 1958 werd hij zanger in de Japanse pop-band de Drifters.

Een van zijn bekendste en geliefdste nummers was Ashita ga Aru Sa (Er is nog altijd morgen). Het werd in 2001 door de Japanse band Ulfuls gecovered. Kyu Sakamoto zette zich in voor de ouderen, de jongeren en de gehandicapten in Japan. Ashita Ga Aru Sa was dan ook het themalied van de Paralympics in 1964 in Tokyo.

In 1985 stierf Sakamoto in het vliegtuigongeluk vlucht 123 van Japan Airlines. Voordat het vliegtuig neerstortte slaagde hij er nog in een afscheidsbriefje te schrijven naar zijn vrouw Yukiko Kashiwagi, met wie hij in 1971 getrouwd was. Ze kregen twee dochters Hanako en Maiko.

Ue o muite arukō - Sukiyaki
Zijn populairste nummer Ue o muite arukō (Looking up while walking) bekend onder de naam Sukiyaki in de V.S. was een hit in Japan en behaalde in 1963 de top van de Billboard poplijsten in de V.S., het eerste volledig in het Japans gezongen nummer in de Amerikaanse hitlijsten. De liedtekst is bijzonder tragisch.

Het vrouwelijke R&B duo A Taste of Honey vertaalde het nummer in 1981 en het behaalde de derde plaats in de Hot 100. In 1994 werd het nog een keer uitgebracht door de R&B groep 4 P.M. en kwam in de top tien.

Sakamoto had nog één ander nummer dat de Amerikaanse hitlijsten bereikte, Shina no Yoru (Chinese nachten), dat in 1963 de 58ste plaats bezette.

Hits in Nederland: Sukiyaki (1963)
"Sukiyaki", uit 1963, is de eerste nummer één hit in de USA volledig in het Japans.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.