muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kwartet

1. Compositie voor 4 zangstemmen of 4 instrumenten.
2. Een instrumentaal of vocaal ensemble van vier personen.

strijkkwartet
De meest voorkomende vorm van een instrumentaal kwartet is het strijkkwartet (twee violen (1e en 2e viool), een altviool en een cello). Het klassieke strijkkwartet ontstond in de 18e eeuw ontstond, m.n. door Joseph Haydn (1732-1809).

De aartsvader van dit genre is Haydn. In zijn eerste strijkkwartetten is de eerste viool nog een prima donna. Later komen twee belangrijke vernieuwingen: het monothematische principe (wordt later Motivistische Arbeit) en het streven om de spanning van het werk tot eind te behouden. In 1782 worden 6 nieuwe kwartetten, opus 30, gepubliceerd. Haydn: 'auf eine ganz besondere neue Art'.
Mozart schreef als reaktie op dit werk zijn zes aan Haydn opgedragen kwartetten. KV 464 wordt gezien als het ideale klassieke strijkkwartet. De indeling is: Allegro, Menuetto, Andante, Allegro non troppo. KV 465 was zo vernieuwend dat sommigen dachten dat er fouten waren gemaakt in uitgave van de partituur.

pianokwartet
Het pianokwartet is een combinatie van een strijktrio met piano.

blaaskwartet
Ook zijn er werken voor combinaties met blaasinstrumenten geschreven. Het fluit-, hobo-, fagot- of klarinet-kwartet heeft naast het genoemde instrument nog viool, altviool en cello.

Blokfluitkwartetten (sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit) etc.

vocaal kwartet
1. Het vocale kwartet heeft als gebruikelijke bezetting sopraan, alt, tenor en bas. Dit kan een koor zijn, met of zonder orkestbegeleiding, maar ook vier solisten in een opera of oratorium.
2. een ensemble van vier zangers n.l. 1e en 2e tenor, bariton en bas.

Zie ook kwintet

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.