muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kurt SchwaenKurt Schwaen geboren Kattowitz Opper-Silezië (sinds 1921 Katowice (Polen) 21 juni 1909, gestorven 9 oktober 2007
Duitse componist

In Kattowitz kreeg Kurt Schwaen van 1919-28 zijn eerste muziekonderricht van Fritz Lubrich (leerling van Max Reger), die hem piano leerde spelen, orgel en de beginselen van compositie.

Van 1929 tot 1933, studeerde Schwaen musicologie, kunstgeschiedenis, filosofie en Duits aan de universiteiten van Breslau en Berlijn. Hij was verder autodidact in zijn compositie ontwikkeling. Aan deze ontwikeling kwam in 1935 een abrupt einde door een gevangenisstraf van 3 jaar, vanwege zijn activiteiten tegen het nazi regime.

Na zijn vrijlating was Schwaen werkzaam als pianist en componist in de Berlijnse dansstudio Wienecke en werkte met befaamde danssolisten als Oda Schottmüller en Mary Wigman.

In 1943 werd Schwaen opgeroepen om te dienen in de strafdivisie 999 van de Wehrmacht. Na de W.O. II vond hij ruimschoots werk in de wederopbouw van de openbare muziekscholen en als muziekadviseur van het Duitse Volkstheater. Als componist zag Schwaen zich geconfronteerd met de uitdaging nieuwe muzikale accenten te zetten door nieuwe voorbeeldwerken, in het bijzonder voor de jeugd.

Sinds 1953 was Schwaen actief als vrijscheppend musicus en vormde kamermuziek een belangrijk deel van zijn totale oeuvre als componist, welke vorm zich ook laat zien in zijn orkestwerken en in zijn opera's.

Van groot belang in Schwaen's artistieke rijpingsproces was zijn ontmoeting met Bertolt Brecht, en diens esthetische ideëen over het theater. De compositie van het instructionele werk Die Horatier und die Kuriatier (1955/56), wat hij in opdracht van Brecht schreef, opende voor Schwaen een geheel nieuw en belangrijk werkgebied, de kinderopera, en leidde tot een opmerkelijk werk voor het muziektheater.

Schwaen bekleedde talrijke erefuncties, o.a. in de Organisatie van componisten en musicologen en in de academie van de Kunsten, waarvan hij in 1961 officieel lid werd. Zijn compositionele oeuvre, gecreëerd in een tyijdspanne van 75 jaar, omvat meer dan 600 werken in ieder genre, van lied en chanson tot koormuziek, pianomuziek, kamermuziek, orkestmuziek, opera's en balletten.

website: www.kurtschwaen.de

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.