muziekbus
Dit artikel is 29-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kurt PahlenOostenrijks dirigent, muziekwetenschapper en componist geboren 26 mei 1907 in Wenen, gestorven 24 juli in Lenk

Kurt Pahlen studeerde muziek en muziekwetenschappen aan het coservatorium en aan de universiteit in zijn geboortestad Wenen. Pahlen behaalde in 1929 zijn doctorsgraad in filosofie en de kapelmeesterstitel.

Pahlen was een gezocht koormeester van de socialistische beweging. Hij was docent aan de Weense Volkshochschule, waar hij verantwoordelijk was voor de operastudio.

In de jaren dertig dirigeerde Pahlen aan de Weense Volksoper, de Wiener Symphoniker en bij Radio Wenen. Hoewel Pahlen niet persoonlijk in gevaar was voor het nationaal socialisme, besloot hij in 1938 tijdens een oponthoud in Zürich niet meer terug te keren naar Wenen. Via een Argentijnse diplomaat knoopt Pahlen contacten aan met het Teatro Colón in Buenos Aires en maakt zezer snel een muzikale carrière in Latijns-Amerika en kan zijn eerste boeken publiceren.

1939 wird er Chefdirigent der Fihamònia Metropolitana in Buenos Aires. 1949 Dozent an der Universität in Montevideo und 1957 Direktor des Teatro Colón in BuenosAires. Weniger den akademischen Disziplinen verschrieben als vielmehr vermittelnd, lebendig und begeisternd, wird Kurt Pahlen mehr als dreißig Jahre das Musikleben Südamerikas mitprägen. 1970 kehrt Pahlen in die Schweiz zurück, wo er sich niederließ um als Gastdirigent am Opernhaus in Zürich und dessen Internationalen Opernstudio zu wirken.

In 1939 werd Pahlen in Buenos Aires Generalmusikdirektor van het Filharmònica Metropolitana. In 1949 werkte hij aan de universiteit van Montevideo, waar hij oprichter en bekleder was van de leerstoel voor muziekgeschiedenis en in 1957 werd Pahlen directeur van het Teatro Colón, verder gaf hij les aan de Pestalozzi-School in Buenos Aires.

In 1970 keerde Pahlen terug naar Zwitserland, waar hij gastdirigent aan het Operahuis in Zürich werd en waar hij aan de internationale operastudio werkte.

Sinds 1944 werden meer dan 100 muziekboeken uitgegeven, die in 16 talen vertaald werden en veelal tot standaarwerken werden.

Door zijn radio- en televisieuitzendingen, evenals zijn introductietoespraken bij de Festspielen van onder meer Salzburg, Verona, München, Wenen etc. werd hij bekend bij een groot publiek.

Als gastdirigent van belangrijke concert- en operaorkesten, gastprofessor voor vooral Zuid-Amerikaanse universiteiten en auteur van talrijke boeken over muziek, verwierf Pahlen een internationale reputatie als pionier van het muziekleven. Zijn bijzondere engagement gold het operarepertoire, met jaarlijks meer dan 200 voordrachten, voor een groot publiek.

Kurt Pahlen stierf aan de gevolgen van een val tijdens de door hem georganiseerde muziekdagen voor kinderen in Lenk.

Werken: Musiklexikon der Welt (1956), Sinfonie der Welt (1967), Mensch und Musik (1974), Die großen Epochen der abendländischen Musik (1991), Die Grosse Geschichte der Musik (2002), (überarbeitete Neuauflage der Großen Epochen...), Reeks Opern der Welt - die großen Werke der Opernliteratur, Erklär mir die Musik, Eine Entdeckungsreise ins Wunderland der Musik.

websites: music.at, www.schott-music.com


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.