kunstbus
Dit artikel is 03-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kurt Jooss

Duits moderne danser en choreograaf die klassiek ballet met theater mixte, geboren 12 januari 1901 - overleden 22 mei 1979 in Heilbronn. Hij wordt gezien als de uitvinder van het Dans Theater of Tanztheater.

Kurt Jooss was een van de belangrijkste choreografen en danspedagogen uit Duitsland. Samen met von Laban en Wigman was hij een van de grondleggers van het expressionistisch dansen in Europa. Het anti-oorlogsballet De groene tafel is van zijn hand. Dit wereldberoemd ballet is in 1996 opgevoerd door Het Nationale Ballet. - Biografie
In 1920, toen Jooss studeerde aan het Stuttgart Conservatorium (piano, zang en toneel), ontmoette hij Rudolf von Laban. Jooss werd Labans student en vervolgens danser en assistent in Labans gezelschap.

Jooss kreeg zijn eerste aanstelling als 'bewegingsregisseur' aan Municipal Theatre in Münster waar hij met zijn collega's Aino Siimola (zijn latere echtgenote), Sigurd Leeder, F.A. Cohen en Hein Heckroth zijn eerste gezelschap Die Neue Tanzbühne vormde.
Tegelijkertijd toerden Jooss en Leeder met hun programma Zwei Tänzer en studeerden zij klassiek ballet in Parijs en Wenen.

In 1927 verhuisde Jooss naar Essen waar hij mede-oprichter was van Folkwangschule (een academie voor podiumkunsten) en directeur van de dansafdeling. Hij hervormde eveneens zijn eigen gezelschap dat vervolgens huisgezelschap werd van Essen Opera House.

In 1932 kwam zijn meest bekende choreografische werk uit, The Green Day, wat een sterke anti-oorlogse uitlating had. Met Folkwang Tanzbühne won hij met 'De Groene Tafel' de eerste prijs tijdens Concours International de Danse de Paris in 1932. Dit was een jaar voordat Adolf Hitler rijkskanselier (feitelijk dictator) van Duitsland werd.

Jooss verliet Duitsland omdat de nazi's wilden dat hij alle Joden zou ontslaan in zijn bedrijf. Hij ging eerst naar Nederland, daarna naar Engeland. Het gehele gezelschap volgde hem naar Dartington Hall in Engeland, waar hij in 1934 de Jooss-Leeder School of Dance oprichtte.

Tussen 1932 en 1947 tourde zijn inmiddels internationaal beroemde groep Ballets Jooss wereldwijd.

In 1949 keerde Jooss als Brits staatsburger terug naar Duitsland om de Folkwangschule opnieuw op te bouwen en een nieuw balletgezelschap te formeren.

Tot zijn pensionering in 1968 werkte Jooss als directeur, choreograaf en docent. Na nog vele jaren van lesgeven ging hij in 1968 met pensioen, waarna hij elf jaar later overleed aan de verwondingen die hij opliep bij een auto-ongeluk.

In de jaren 60 gaf Jooss uiteindelijk - na vele verzoeken - toestemming om zijn werk in te studeren bij internationale gezelschappen, geassisteerd door zijn dochter Anna Markard. Tot op de dag van vandaag vervult zij die bijzondere taak. De Groene Tafel van Kurt Jooss is, onder supervisie van Anna Markard, een première voor Introdans. - GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurt_Jooss

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 8.