muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Kurt BikkembergsKurt Bikkembergs geboren Hasselt, 5 augustus 1963
Belgisch componist en dirigent

Kurt Bikkembergs zet begin jaren '70 zijn eerste stappen in de muziekwereld. Aan het conservatorium van Hasselt studeert hij notenleer, piano, harmonie en trompet. In 1978 vervolgt hij zijn verdere humaniora-opleiding aan het Lemmensinstituut, waar zijn belangstelling voor compositie groter wordt. Aan dezelfde school specialiseert Bikkembergs zich vanaf 1981 in muziekpedagogie en studeert compositie bij Luc Van Hove, koordirectie bij Erik van Nevel en orkestleiding bij Edmond Saveniers. In 1990 verkrijgt hij het hoger diploma voor koordirectie met onderscheiding.

Momenteel is Kurt Bikkembergs koorleider en assistent schriftuur, compositie en koorleiding aan het Lemmensinstituut en dirigeert hij de Capella di Voce. Hij is eveneens gastdirigent bij het Vlaams Radio Koor.

Sinds 2002 is de componist Kurt Bikkembergs artistiek directeur van het Koor van de Vlaamse Opera en samen met Willem Ceuleers vervult hij de functie van kapelmeester aan de kathedraal van Brussel.

Regelmatig wordt hij gevraagd voor producties en cursussen bij o.a. Muzikamp, de Vlaamse koorfederaties, de Sint-Gregoriusvereniging (Nederland), de K.U.Leuven en de Belarusian University of Culture te Minsk.

Zijn compositorische prestaties werden ondertussen al bekroond met verscheidene nationale onderscheidingen zoals de Hasseltse Burgemeester P. Meyersprijs (1991), de Cera Jeugd en Muziekprijs voor compositie (1993), de Prijs voor Vocale Compositie te Waregem (1994) en het Gulden Spoor (2003).

Als componist probeert hij, met inbreng van persoonlijke experimenten, geworteld in de traditie, vernieuwing te brengen in de (vooral religieuze) vocale muziek. Naast koorwerken allerhande componeerde hij kamer- en balletmuziek, drie oratoria en enkele cantates, maar ook orkestrale werken.

Kurt Bikkembergs heeft een zwak voor het Gregoriaans, ging hiervoor in de leer bij Jos Lerinckx en Frans Mariman. Hij verzorgt dan ook sessies stemvorming voor de Drongense cursus gregoriaans in de abdij van Affligem.

website: www.kurtbikkembergs.be

Bron: www.muziekcentrum.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.