muziekbus
Dit artikel is 16-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Krzysztof PastorPoolse balletdanser en choreograaf.

Krzysztof Pastor (Gdansk, Polen) trad na zijn dansopleiding aan de Poolse Nationale Balletschool in dienst van het Danstheater in Poznan en daarna van het Grand Théâtre de Lodz. In 1983 werd hij solist bij Le Ballet de l'Opéra de Lyon. Van 1985 tot 1995 was Pastor als danser verbonden aan Het Nationale Ballet.

Zijn eerste choreografie voltooide hij in 1986, voor een internationale galavoorstelling in Lodz. Vervolgens maakte hij diverse werken voor de workshopprogramma's van Het Nationale Ballet, waarna hij in 1992 werd gevraagd een ballet voor het reguliere programma van het gezelschap te maken: het succesvolle Shostakovich Chamber Symphony. Sindsdien creëerde hij voor het gezelschap onder meer het veelgeprezen Do not go gentle... en de avondvullende producties Kurt Weill en Don Giovanni.

Met het duet Detail IV won Pastor in 1995 de Gouden Choreografie Prijs van The Helsinki International Ballet Competition.
In 2000 werd hij onderscheiden met een Medaille van Verdienste van het Poolse ministerie van Cultuur en kreeg hij de Choreografieprijs van het Dansersfonds '79.
Kurt Weill werd in drie categorieën genomineerd voor de prestigieuze internationale balletprijs Benois de la Danse 2001.
In 2003 werd Pastor benoemd tot choreograaf van Het Nationale Ballet.

Naast zijn werk voor Het Nationale Ballet heeft Pastor in relatief korte tijd een groot aantal balletten voor buitenlandse gezelschappen gemaakt, waaronder het Nationale Ballet van Litouwen, het Washington Ballet, West Australian Ballet, Israel Ballet, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Recentelijk maakte Pastor avondvullende producties voor het Nationale Ballet van Letland (Dangerous Liaisons) en het Koninklijk Zweeds Ballet (Tristan).

Zijn choreografieën zijn intens en emotioneel. Bekende Nederlandse choreografen als Toer van Schayk en Hans van Manen en Rudi van Dantzig hebben hem duidelijk beïnvloed. Hoewel Krzysztof Pastor zichzelf beschouwt als een Nederlandse choreograaf ("Als choreograaf ben ik hier geboren"), is in
veel stukken toch iets terug te vinden van zijn Oost-Europese achtergrond.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.