muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koninklijk-Filharmonisch-Orkest-Van-Vlaanderen

Koninklijk Filharmonisch Orkest Van Vlaanderen

beroemd Belgische orkest.
Het in 1955 als privé-initiatief opgericht orkest trad eerst op onder de naam "Antwerpener Philharmoniker". Pas in 1985 werd het destijds tot 96 musici gegroeide ensemble omgedoopt tot "Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen".

Emil Tschakarov was de eerste leidende dirigent van dit nieuwe Vlaamse ensemble. Zijn opvolgers waren Günter Neuhold (1986) en Muhai Tang (1991). Sinds 1995 heeft Grant Liewellyn de leiding over dit in Antwerpen gevestigde orkest. Beroemde gastdirigenten en solisten werkten reeds mee bij talrijke door het orkest zelf georganiseerde concerten. Deze vonden eerst plaats in de Konigin-Elisabeth-Zaal, later - nadat het Singel-Gebouw klaar was - werd hier een tweede reeks concerten gegeven.
Niet de grote werken uit de muziekgeschiedenis waren in de blauwe zaal aan de Singel te horen, maar in de eerste plaats populaire of ook minder bekende klassieke stukken.

Sinds 1993 is de restauratie van de Bourlaschouwburg voltooid en sindsdien vinden er ook in dit theater kleine concert-cycli plaatst. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen is ook buiten de grenzen van België een begrip geworden. Talrijke concertreizen brachten het ensemble o.a. naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Groot-Britannië en Spanje.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.