kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koninklijk-Conservatorium-Den-Haag

Het Koninklijk Conservatorium is het conservatorium in Den Haag. Het is centraal gelegen aan de Juliana van Stolberglaan, vlakbij het Centraal Station.

De Haagse Muziek- en Zangschool, het huidige Koninklijk Conservatorium, is in 1826 opgericht door Koning Willem I als Koninklijke Muzykschool. De directeuren waren vooraanstaande componisten: J.H. Lübeck (tot 1865), W.F.G.Nicolaï (tot 1896), Henri Viotta (tot 1919), Johan Wagenaar (tot 1937), Sem Dresden (tot 1941 en van 1945 tot 1949), Henk Badings (tussen 1941 en 1945), Hendrik Andriessen (tot 1957), Kees van Baaren (tot 1970), Jan van Vlijmen (tot 1986) en Frans de Ruiter (de laatste is de eerste die niet componeert).

Muziekonderwijs vinden wij nu een vanzelfsprekende zaak. Maar tot 1825 was muziekles voorbehouden aan een elite en aan de kerk. Na het Franse bewind van Lodewijk Napoleon, maakte de ambitieuze Willem I een begin met professioneel muziekonderwijs. In 1825 richtte hij in Brussel, Luik, Amsterdam en Den Haag muziekscholen op, die hij een jaar later het predikaat 'Koninklijk' gunde. Maar de Amsterdamse Koninklijke Muziekschool redde het niet en moest worden opgedoekt.
Den Haag ging het beter af: onder leiding van de jurist, cellist, componist, organisator en dirigent Henri Viotta groeide de Koninklijke Muziekschool in 1900 uit tot Koninklijk Conservatorium. muziek en dans, wetenschap en praktijk, studeren en uitvoeren elkaar ontmoeten. Het internationale karakter van het Conservatorium wordt onderstreept door de vijftig nationaliteiten die er vertegenwoordigd zijn. Vanaf 2006 is Wim Vos, van huis uit slagwerker, directeur van het Conservatorium en is Frans de Ruiter bestuurder. Het conservatorium telt zo'n 1000 studenten, ongeveer 300, voornamelijk parttime, docenten en 40 medewerkers.

Het Conservatorium biedt studenten de kans zich te bekwamen in een groot aantal muzikale genres:
. Klassieke muziek
. Jazzmuziek (hoofd: Wouter Turkenburg)
. Oude muziek (hoofd: Johannes Boer)
. Dans (hoofd: Wim Broeckx)
. Sonologie - Wetenschap van de muzikale klank (hoofd: Kees Tazelaar)
. Art of sound (hoofd: Peter Nuijten)
. ArtScience
. Compositie
. Docent muziek (hoofd: Wouter Tempelaar)
. Ballet

Website: www.koncon.nl


Pageviews vandaag: 15.