kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Koninklijk-Ballet-van-Vlaanderen

Koninklijk Ballet van Vlaanderen

Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen werd opgericht in 1969. Het is het enige klassieke balletgezelschap dat België rijk is. Het seizoen 2005-06 was het eerste onder de leiding van Kathryn Bennetts. Haar voorgangers waren Jeanne Brabants, Valery Panov en Robert Denvers.

Koninklijk Ballet van Vlaanderen
2 december 1969
Oprichting van het Ballet van Vlaanderen vzw met zetel te Antwerpen, op initiatief van Frans Van Mechelen, minister van Nederlandse Cultuur. Jeanne Brabants wordt artistiek directeur.

10 september 1970: Eerste voorstelling van het Ballet van Vlaanderen: creatie van Prometheus met een integrale live-uitzending op de BRT-televisie.

1971: Splitsing van het Ballet in een reisgroep (voor de ballet- avonden) en een operagroep (voor divertimenti in de KVO).

1976: Optreden op de Heizel in het kader van de Nationale Herdenkingsfeesten ter viering van de 25 regeringsjaren van koning Boudewijn. Het Ballet van Vlaanderen mag de titel "Koninklijk" voeren.

1979: Jeanne Brabants ontvangt de medaille van de Internationale balletwedstijd te Jackson (V.S.A.). Zij is Ridder van de XXste Eeuw.

1984: Jeanne Brabants neemt afscheid als directeur. De Russische choreograaf Valery Panov wordt artistiek directeur.

1987: Robert Denvers volgt Valery Panov op als artistiek directeur van het balletgezelschap.

1990: De 20ste verjaardag van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

12 januari 2004: De Australische Kathryn Bennetts en de Vlaming Jan Nuyts worden aangekondigd als de nieuwe artistieke leiding van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

1 juni 2005: Kathryn Bennetts treedt aan als artistiek directeur, Jan Nuyts wordt artistiek adviseur en verantwoordelijke educatieve projecten.

Bennetts heeft de beschikking over een gezelschap vol talentrijke, enthousiaste en gedisciplineerde internationale artiesten. Met respect voor het verleden en geestdrift voor de toekomst wil Bennetts een evenwicht creëren tussen vernieuwing en traditie, gekoppeld aan de bereidheid en openheid om ballet in relatie tot de huidige samenleving te ontplooien.

6 oktober 2005: In de Gentse Opera gaat Perfect Gems in première, het eerste balletprogramma onder de leiding van Kathryn Bennetts.

Websites: www.koninklijkballetvanvlaanderen.be

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.