muziekbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Komische-Opera

Komische Opera

Zie opéra comique [Fr.] of opera buffa [It.].

De term komische opera staat voor werken waarvan de stijl luchtiger is dan die van de serieuze opera. Ze bevatten niet zozeer heroïsch of mythologisch materiaal alswel bekende scènes en karakters, en vereisten voor hun opvoering relatief bescheiden middelen.

De komische opera had verschillende verschijningsvormen in verschillende landen, hoewel hij overal een uiting was van artistiek verzet tegen de opera seria, de 'serieuze' of tragische Italiaanse opera.

De libretto's van komische opera's waren altijd in de landstaal en ook in de muziek bestond de neiging om het nationale idioom te benadrukken.

Na een nederig begin nam het belang van de komische opera vanaf 1760 gestaag toe, en vóór het eind van de eeuw waren veel van zijn karakteristieke aspecten overgenomen door de meeste componisten die zich met opera bezig hielden. Zijn historisch belang was tweeledig: hij beantwoordde aan de algemene eis van natuurlijkheid in de tweede helft van de achttiende eeuw, en hij was het belangrijkste vroege medium voor de trend van het muzikale nationalisme die in de romantiek zo prominent zou worden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.